Петък, 3 Май 2024, 03:36

Баба Нада от Миланово най-възрастната певица на събора в Рожен

20 Юли 2015, 13:45
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 3361 3


92-годишната баба Нада от Миланово беше най-възрастната певица взела участие на събора в Рожен, който се проведе през почивните дни. Жената е част от екипа на НЧ „Пробуда 1927” – с. Миланово. Най-малкият певец на Рожен беше 4-годишния Васил Чечков от Райково.

Голямата Валя Балканска разплака публиката, изпълнила поляните около Рожен с изпълненията си. Певицата е сред доайените на Рожен, участва с концерти от 1961 г. Още тогава като малка изпълнява прочутата “Излел е Делю хайдутин”. През същата година тръгва и друг символ на Родопите - оркестърът “100 каба гайди”. Създава го Апостол Кисьов, който не е вече между живите. Ходил е с мотор от село на село да събира гайдари. Репетирал е с тях на място в съответното село. Накрая ги събира и с една-единствена репетиция излизат на сцената на Рожен тогава.

Заради огромния брой участници - общо над 8000, община Смолян се принуди да отложи награждаването с около 3 часа. От всяка от 4-те сцени жури начело с акад. Милчо Василев излъчи победители и подгласници, които получиха плакети от общината. Френско-българското дружество “Солидарите” с президент Мария Пишо даде награди на най-малкия кабагайдар - 5-годишния Костадин Маргаритов, и на най-възрастния - Илия Кадиев, на 86 г. Дъщерята на покойния кавалджия Цвятко Благоев - Радка Стаменова пък връчи награда на най-младия кавалджия Георги Добрев.

Според изчисленията на организаторите в първия ден на събора (петък) посетителите са били над 100 хиляди, на втория - над 180 хиляди, а за края са останали между 55 и 60 хиляди. Не се посочва обаче каква част от гостите са останали от първия до последния ден на тридневното събитие. Съборът се завърна след деветгодишно прекъсване, което допринесе за нетърпението на десетки хиляди хора от цялата страна да го посетят. В рамките на три дни на четири сцени над 8000 изпълнители и 400 каба гайди забавляваха посетителите на Родопските поляни.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Юли, 19:34

    Да е жива и здрава баба Нада!Свършат ли бабите,ще свършат и традициите.Дано се запазим като нация!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Кога? 22 Юли, 15:52

    Кога ще има законно работещи таксита в Своге ????

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Кога? 24 Юли, 14:11

    Кога ще има законно работещи таксита в Своге ????

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete