Понеделник, 16 Септември 2024, 21:57

България отбелязва 139 години от Съединението

6 Септември, 09:05
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 615 3


Днес, 6 септември, България отбелязва 139 години от едно от най-забележителните събития в своята история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този акт, извършен през 1885 година, е ключов момент в борбата за национално обединение и утвърждаване на българската държава след Освобождението.

На този ден през 1885 г., благодарение на смелите действия на българските революционери и дипломати, българските земи са обединени въпреки наложените ограничения от Берлинския конгрес през 1878 г. Съединението е постигнато без външна подкрепа и въпреки съпротивата на Великите сили, като то показва силата и волята на българския народ за самостоятелност.

По традиция, 6 септември се отбелязва с редица тържествени събития в цялата страна. Основните чествания се провеждат в Пловдив – градът, който е бил център на Съединението. Там са планирани официални церемонии, включващи поднасяне на венци и цветя пред паметника на Съединението, военни паради и концерти.

Държавни и политически лидери ще участват в тържествата, като в своите обръщения те ще подчертаят значението на Съединението като символ на единството, националната идентичност и свободата на България. Президентът на страната ще произнесе традиционната си реч, в която ще почете паметта на героите, допринесли за това историческо събитие.

Съединението на България остава важен момент в националната памет, който продължава да вдъхновява с примера си за патриотизъм, решителност и общонародно единство. На този ден българите не само отдават почит на миналото, но и черпят сила и вдъхновение за бъдещето на страната си.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (12) (3)
    1. добавен от: Обективен 6 Септември, 15:09

    Какво съидинение?! Къде е?! По РАЗДЕЛЕНА, корумпирана, престъпна, деградирала, развратна и изчезваща България никога не е била! Алчността, злобата, безаконието, пошлостта и лицемерието прогресират!

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Септември, 16:34

    След това поради злоба, завист и лицемерие до тогава братска Сърбия ни обявява война, защото според тях сме се разширили прекалено много. Другите "братушки" от Русия изтеглят всичкия си военен и административен персонал от България за да ни накажат за неподчинението. Като офицера с най-висок чин е бил капитан и то на скромните 25,26 години. В последствие войната става известна, като войната на капитаните срещу генералите, през която младите и неопитни български капитани разбиват сръбските генерали завършили военните академии в Русия и Австро-Унгария. А също така да не забравяме и че Австро-Унгария отпуска заем на Сърбия за да започне войната срещу България. Завършила с победа за нас и с разгром за сърбоманите. Българските войски дори тръгват към Ниш и Белград, но правителството във Виена изпраща съобщение, че ако Българската армия продължи напред ще срещне австро-унгарски щикове. Слава на Българската армия и на нашите предци!

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Септември, 17:04

    Да се поклоним пред подвига на предците!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete