Понеделник, 29 Април 2024, 14:59

Българското дружество по инсулт алармира, че парите в новия рамков договор с НЗОК не са достатъчни

14 Февруари, 09:07
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1049 0


Във връзка с предложените изменения в договора за лечение на мозъчни инсулти за периода 2023-2025г., Българското дружество по инсулт изпрати отворено писмо до Националния здравен осигурителен фонд (НЗОК) и Българското лекарско сдружение, придружено с няколко сериозни забележки.
Промените, предложени в проекта за договор, се фокусират върху съвременни методи за диагностика и лечение на мозъчния инсулт, като интравенозната тромболиза и ендоваскуларната интервенция (тромбектомия). Това представлява стъпка напред в оптимизирането на лечението на инсултите, което може да доведе до по-малко инвалидизация и по-висока преживяемост на пациентите.

Въпреки това, БДИ изразява тревога за някои нерешени проблеми в предложените текстове на проекта. Един от тях е недостатъчното финансиране на модерните методи за лечение на мозъчния инсулт. Във връзка с това, БДИ посочва, че само малък процент от болните в България са лекувани с тромболиза и тромбектомия, което е далеч под целите, заложени от Европейския план за борба с инсулта.

Освен това, предложените текстове в договора засягат болниците, които са способни да извършват тромболиза и тромбектомия, като им се налага да се сблъскват с ограничения при финансовата компенсация. Това може да доведе до демотивация на медицинския персонал и да представлява пречка за развитието на модерното лечение на мозъчния инсулт.

БДИ призовава Управителния съвет на Българската лекарска камара и Националния съвет на Националния здравен осигурителен фонд да преосмислят правилата за финансиране на лечебните заведения, които извършват високоспециализирано и комплексно лечение на инсултите. Техният призив е насочен към максимизиране на мотивацията на всички лечебни заведения да се ангажират с развитието на съвременното лечение на инсулт и създаването на Национални центрове за инсулт.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (56)
70% Complete