Четвъртък, 25 Април 2024, 23:06

Базата на Здравко Лесичков и свободните коне на Скравена

17 Ноември 2022, 21:36
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1589 2


В "Здравец" коне и ездачи се обучават на хуманния метод за езда Natural Horsemanship, в който не се използва насилие
Здравко Лесичков, основател на "Здравец"

През 2002 г. Здравко Лесичков, дотогава икономист в София, решава да промени начина си на живот и отваря конна база в село Скравена.

Научава за хуманния метод за отглеждане на коне Natural Horsemanship и започва да го практикува в "Здравец".
Освен място за езда конната база е и център за отдих, който организира детски лагери и тиймбилдинг събития.
"В предишния си живот по професия бях икономист в София, но около 2002 г. реших, че това не е добрият начин на живот и трябва да сменя посоката", разказва собственикът на конна база "Здравец" Здравко Лесичков. Той обяснява, че е взел резкия завой от консултантския бизнес към конната езда, като се заема да прави нещо, което от дете обича - конната езда. В началото на 2003 г. купува парцел в района около с. Скравена, в близост до Ботевград, където основава "Здравец". Днес конната база трудно може да бъде определена само като такава - Лесичков я определя като център за деца, академия за обучение и терапевтичен център.

Щастливи коне
В конна база "Здравец" се следва философията Natural Horsemanship - колективен термин за разнообразие от техники за обучение на коне, което се основава на разбиране на естественото поведение на конете. Тази философия проповядва щадящо отношение към животните, на базата на естествени методи за комуникация без употреба на насилие. Лесичков научава за метода около 2010 г. и започва да работи по разбирането на психологията и физиологията на конете, а днес преподава философията в целогодишната програма "Академия за Natural Horsemanship", в която влизат 10 деца в началото на всеки септември.

Философията Natural Horsemanship следва естествените взаимоотношения между конете в стадото, като отхвърля необходимостта човекът да използва насилие и транзели, за да овладее животното. Ездачът трябва да се установи като водач на стадото, а основна задача за водача е да защитава и осигурява храна, подслон и водопой за останалите, за да му се подчиняват, разказва Лесичков.

Според него, традиционният метод на езда е бил особено полезен за човечеството, когато конете са използвани за битки и животът на ездача е зависел от бързината на животното, която се контролира най-динамично чрез болка. В днешно време обаче, в нормални условия, в които човешкият живот не е зависим от бързина, болката на животното е ненужна. Необходимият способ за следване на метода Natural Horsemanship, смята Лесичков, е търпението.

"Често кончетата не обичат хората да ги пипат, защото са били подлагани на насилие. Чрез обучение можем да станем техни лидери, без да се стига до това. Конете ми сами идват при мен, защото са ме приели като свой лидер. Позволяват ни да ги използваме за езда, тъй като са любопитни и знаят, че не ги очаква болка.

Конете в базата живеят свободно на паша.

Свободно отглеждане
В "Здравец" има 10 коня, които са обучени на принципа на Natural Horsemanship. Конете живеят свободно в пасища в района до базата, където имат постоянен достъп до река, за да наподобява животът им възможно най-много на живот в природата. Методът на отглеждане, освен щадящ към самите животни, не изисква и много персонал - съвременните технологии в пасищата, включително камери, електронни огради и GPS в конете, изискват само 1-2 души, когато няма записани ездачи. Те се грижат за цялата конна база, която включва манежа за езда, къщата за отсядане, пашата и "Екстремния парк", който имитира дивата природа и в който напредналите ездачи се упражняват, преди да излизат в природата сами.

Пълна програма
Разбира се, когато заетостта е по-голяма, е необходим и повече персонал. Размерът варира спрямо нуждите на базата в даден момент. Освен обучения по езда "Здравец" организира събития с различен характер, които изискват наемането на различни кадри. Едно от тях е "Академията за Natural Horsemanship", която изисква наемането на треньори по езда. Стремежът обаче е базата да се превръща в нещо повече - място за срещи, семейни почивки и детски лагери.
Част от предложенията на "Здравец" включват организация на тиймбилдинг срещи, уикенд програми за семейства, седмични лагери за деца, еднодневни екскурзии за ученици и детски рождени дни. При тиймбилдинг програмите например, се наемат професионалисти според желанията на клиентите. За лагерите са необходими аниматори и кетъринг фирма. Тези най-често продължават седем дни, като при добри условия децата спят на палатки в двора или отсядат в къщата. Лесичков организира лагерите, които наподобяват скаутските лагери в САЩ, с разликата, че вкарва и български традиции.

Иди в "Здравец" за здраве!
Най-новото предложение на базата е йога с коне, водена от йога инструктор. Лесичков разказва, че ползата на практиката е задълбоченото дишане, което подобрява връзката между ездача и животното. Идеята на Лесичков е "Здравец" да бъде място за отдих, където гостите имат свободата да пренощуват в палатки, да запалят голямото барбекю в двора и да се разходят сред природата, един вид антистрес терапия от забързаното ежедневие в столицата. Самият Лесичков казва, че все още не може да се отдели от любимата си столица за постоянно и прекарва половината си време в града, а останалото - в Скравена.

Освен програми за отдих и забавление, "Здравец" работи и с деца със специални потребности, като към днешна дата има около 30 деца, които редовно посещават базата за хипотерапия. Според Лесичков добрите резултати от лечението с коне се дължат на възприемчивостта на животното и спокойствието, което поражда в ездача. Той се надява пандемията наистина да е отминала, защото затварянията, освен нанесената вреда върху бизнеса, са лишили и хората от възможността да почиват и да се лекуват чрез конете.

Фотограф : Надежда Чипева



Източник: capital.bg

Коментари (2)

  • Отговори (6) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Ноември, 14:58

    Да е жив и здрав,прекрасен човек е Здравко.

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Ноември, 11:19

    верно

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete