Петък, 18 Октомври 2024, 08:08

ББР стартира нова програма за финансиране на болници

5 Юли, 13:31
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 926 2


Българската банка за развитие (ББР) ще отпуска кредити на държавни и общински болници за модернизация на инфраструктурата и медицинското оборудване, както и за погасяване на задължения към доставчици. Това беше обявено от министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов на среща с ръководителите на общински и държавни лечебни заведения, на която присъстваше и министърът на здравеопазването Галя Кондева.

Карадимов подчерта, че новата стратегия на ББР включва подкрепа за изпълнението на публични политики в ключови сектори като здравеопазването. В този контекст банката разработва нова програма за подпомагане на лечебните заведения.

Болниците, които изпълняват оздравителни планове, също могат да кандидатстват за финансиране. ББР ще осигури дългосрочно инвестиционно финансиране до 90% от необходимите средства или от размера на одобрената бизнес програма. Това ще включва закупуване на медицинска техника, както и ремонт и обновяване на болничните заведения.

Програмата ще предложи и кредитна линия за оборотни нужди, която е предназначена за покриване на текущи задължения към доставчици. Този инструмент цели да осигури плащания към контрагенти, да намали нивото на задлъжнялост в системата и да подобри управлението на паричните потоци. В същото време ще се гарантира публичният интерес чрез строг контрол на разходите и плащанията от страна на болничните заведения, уточниха от ръководството на ББР.

На срещата бяха представени и възможностите за подкрепа чрез безвъзмездно финансиране от европейските програми „Конкурентоспособност и иновации“ и „Научни изследвания“. Фондът на фондовете, който работи със средства от европрограмите, разработва специални финансови инструменти за енергийна ефективност. Всички болници могат да се възползват и от услугите на Европейските цифрови иновационни хъбове, които предлагат сътрудничество за иновации и трансфер на знания и технологии с безвъзмездна финансова помощ до 30 млн. лв.

Болниците имат достъп до почти 442 млн. лв. по Програмата „Развитие на регионите“ чрез Фонда на фондовете. В сектор „Здравеопазване“ подкрепата е насочена към обновяване на медицинската апаратура за диагностика на сърдечно-съдови и онкологични заболявания, ново строителство на общинска здравна инфраструктура, подпомагане на общопрактикуващи лекари в отдалечени и труднодостъпни места, мобилни кабинети за информационни кампании и профилактика и други.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (6) (3)
    1. добавен от: Анонимен 5 Юли, 14:06

    Игрите започват.

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Юли, 16:16

    Гледам,Владко добре се ориентира,добър даскал си е намерил,в лицето на Олимпи Кътев. Ше го ошлайфа!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete