Понеделник, 29 Април 2024, 03:53

Близо 4 часа продължава извънредното отчетно-изборно събрание на ЗК "Трудовец"

6 Юни 2015, 12:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3786 10


Извънредно отчетно-изборно събрание на Земеделска кооперация "Трудовец" се провежда днес по решение от 18 април 2015г. на Общото събрание. Повече от час и половина закъсня неговото започване. Точно в 11.00ч събранието бе открито, но бе съпроводено от много спорове. На първо място разделилите се на две председател и членове на Управителния  (УС) и Контролния съвет  (КС) спориха относно прилагането на двата броя дневен ред,  които са публикувани официално в медиите. В крайна сметка бе взето решение да се комбинират и двата. Друг повод за раздори и закъснение на мероприятието бе обстоятелството, че на събрание през април са приети 86 нови член-кооператори, които днес са поставени в невъзможност да участват в работата на Общото събрание. Причината, е че в Протокола от събранието подпис е положил само един член на УС, но в него липсва подпис на председателя Иво Каменов и още трима членове на УС. Пред наш репортер Каменов заяви, че протоколът не му е даден да го подпише. Според адвокат Виолета Алексова, наета от УС и КС на кооперацията, съгласно устава новите членове не са избрани и нямат правото да гласуват на днешното отчетно-изборно събрание.

Изънредното общо събрание се свиква от Контролния съвет, след установяване на закононарушения и злоупотреби на предеседателя Иво Камнов и целта му е предсрочно да се прекрати мандата му, както и мандата на УС и КС. Това обяви официално в началото Светла Бенчева от КС пред присъстващите.

На събитието присъства и Георги Геловски – председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България, който заяви, че няма такъв прецедент в страната. Той коментира конфликтната ситуация между председателя и кооператорите по следния начин. „Събранието , обявено от председателя е законно, а обявеното в поканата от кооператорите не е легитимно, защото е анонимно по своя характер”. В същото време Геловски заяви, че общото събрание може да свиква от УС и КС, и една трета от кооператорите или от Областния съюз. Така на практика излиза, че основание имат и двата органа на кооперацията- Управителния и Контролния съвет. На второ място Геловски коментира скандалната ситуация относно допускането на пълномощници на член-кооперторите, които бяха много на днешния форум по следния начин ”Член –кооператор може да бъде представляван само от друг член”.

На събранието присъстваха 153 редовни членове от имащите право 244. Избран бе председател на събранието Георги Ватев.

По първа точка от Дневния ред Иво Каменов прочете Докладна записка от Асенка Колева – финансов ревизор при Националния съюз на земеделските кооперации в България. Членовете на Контролния съвет не се съгласиха с него. Росица Василева, член-коопертор заяви, че констативния протокол на Колева не е ревизионен акт, както и че в него има  много невярни иаводи. „Едно счетоводство не може да съществува без амортизационни планове и баланс, такива с които ние разполагаме и сме предоставили, а се твърди че липсват. Това абсолютно не е вярно”, категорично заяви тя.  Бившият дисциплинарно уволнен главен счетоводител Мария Филипова прочете доклад от проверката на Контролния съвет. Допълнителни факти за злоупотреби от председателя  дадоха още Светла Бенчева и Петя Бенчева в качеството си на членове на Управителния и Контролния съвет.  По думите на Светла Бенчева спешно трябва да се извърши независим одит на ЗК”Трудовец”.

Разгорещени спорове се разразиха относно цената на олито, на която е продадено. Иво Каменов твърди, че тя е 1,70 лв, а член-кооператорите възразиха, че е 2, 05 лв.

Друг член-кооператор Васил Иванов открито заяви, че на предходното събрание е дал предложение да се изчака прокурорската проверка и едва тогава да се провежда Отчетно-изборно събрание.

Спорове възникнаха и относно фактура за гориво, издадена от фирма със седалище в Бургас. От УС на кооперацията твърдят, че тя е издадена противозаконно от Червен бряг, а не от Бургас.Председателят Каменов заяви, че лицето, издало фактурата живее в Червен бряг и това няма значение.
Член-кооператорите обявиха, че Каменов  в разрез със чл.34, ал 4. от Закона е арендатор на 100 дка земя през 2013 г, и след това я прехвърля на сина си. Тази справка предостави на УС адв. Виолета Алксова преди два дни от имотния регистър.
 
След повече от два часа и половина заседаване бе прекратен мандата на Управителния съвет.
В хода на събранието бе избрана Комисия по избора в състав Стоян Михов, Росица Василева и Правда Илиева. В момента тече избор на нов председател и нови Управителен и Контролен съвет.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Юни, 13:58

    Къде е полицията с белезниците и да се приключва, крадливото племе каменови да приключват

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Юни, 14:04

    Абе защо никой не казва, снощи как ги е събирал сина му на Иво да ги черпи за да гласуват за него днес, тия много млади земеделци се извъдиха в тоя трудовец.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Юни, 15:21

    Абе тоя продажник от националното сдружение на кооперациите защо не се скрие, знаем че всяка седмица е при каменов на хранилка!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 6 Юни, 15:34

    Добре изтрихте коментарите , но невярни иавоти остана.Да се чете неверни изводи.
    намира се пред Едно счетоводство.Хем грешите , хем сърдити .

  • Отговори (0) (1)
    7. добавен от: Анонимен 15 Юни, 06:58

    Уверихме се и този път,че в България няма полиция, няма данъчни, няма справедливост.Крадат, лъжат, злоупотребяват с доверието на хората. Дано има
    поне божа справедливост за Каменови и исие.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 15 Юни, 08:55

    Не изтривайте коментарите!Нека се знае кой какво върши.Бруслетата са на хранилка.
    Чикарата също, Тихомир Николов и директорката на ущилището също.Въпрос на съвест и на чест.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Юни, 08:56

    :x :shock:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Юни, 12:55

    Отборът на крадците и пияниците спечели с !:0 срещу кооператорите. Прокуратурата и полицията имат думата.Да им е честито самочувствието! :shock:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete