Понеделник, 20 Май 2024, 08:18

Богата програма за празниците на Гара Лакатник

9 Май, 08:13
(1) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1501 1


Традиционно празниците на Гара Лакатник ще се състоят в края на втората майска седмица. Тази година те ще започнат на 11 май с празник на детската рисунка в 09:00 ч., когато деца ще рисуват върху платната при ЖП прелеза пъстри пейзажи и картини.
В 10.00 ч. спасители от ПСС-отряд Лакатник ще пуснат 100-метров алпийски тролей на Лакатнишките скали. От Идеалния ръб на Черната стена до заслона на Алпийска поляна до 17.00 ч. със спускане по въже адреналина си ще могат да качат всички смелчаци в добро здраве. Преди това те ще подпишат декларация за информираност и съгласие за възможните рискове. Приключението е безплатен подарък от организаторите, но кутия за дарения за необходима екипировка ще има на заслона на Алпийска поляна и при установката на скалите, монтирана там специално за тролея.
В 11.00 ч. благотворителна изложба ще открие в читалището в Гара Лакатник художникът Димитър Димитров - Мимо, който ръководи и ателие на местна почва.
Привечер ще се състои водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна – традиция, основоположена през 2001 г. с възстановяването на християнския символ на скалите.
След това ще потегли факелно шествие през отвесите. В него може да се включи всеки пълнолетен, стига да се е снабдил предварително с факла и да не е употребил упойващи напитки или вещества. Огненото шествие ще се извие като змия през стръмните пътеки в тъмнината, озарявайки скалите с празнични отблясъци.
Около 22.00 часа факлоносците ще пристигнат на площада в Гара Лакатник. Под звуците на националния химн, българският трибагреник ще се развее над огромен факелен огън. Кметът на селото Иван Михайлов ще поздрави присъстващите с тържествено слово. След това празникът ще продължи с програма на самодейни състави от Гара Лакатник. Празничната вечер ще продължи с жива музика и кръшни хора, а кулминацията ще бъде заря.
В неделя – на 12 май – е съборът на Гара Лакатник, когато над селото отново ще се понесе аромат на печено агнешко и гостоприемни домове ще посрещнат роднини и приятели.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (254)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (139)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete