Неделя, 19 Май 2024, 08:18

Ботевград - столица на духовата музика

1 Октомври 2012, 14:48
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3793 4


Това казаха кметът на общината Георги Георгиев и председателят на читалище „Христо Ботев 1884” Маргарита Кирова по време на организираната пресконференция, час преди първото мероприятие на „Дефилир на духовата музика”. Пресконференцията откри ръководителят на проекта Венцислав Велев. Той представи основните лица, домакини и  участници в реализацията на проекта „Дефилир на духовата музика”. Това са кметът Георги Георгиев, Маргарита Кирова, диригентът на Младежкия духов оркестър Конастантин Гайдарски, Иванка Христова- ръководител на Мажоретния състав, Иванка Савова-диригент на Духовия оркестър на Ботевград и Димитър Шарков- режисьор, с когото самодейците от читалището успешно работят.
В началото на пресконференцията с местни и национални медии – Венцислав Велев даде информация за основните акценти на инициативата за реализация на една 20 годишна традиция. Проектът  „Дефилир на духовата музика” се осъществява по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни прояви"  с приоритетна ос 1: Устойчиво и интегрирано градско развитие, Операция 1.1.: Социална инфраструктура. Бенефициент: Община Ботевград, в партньорство с Народно читалище «Христо Ботев 1884» - гр. Ботевград. Максимална обща сума на проекта: 523 564 лв.,а срокът на реализиране на проекта е  24 месеца.
Настоящият тридневен дефилир е първата част от неговото осъществяване, в който ще вземат участие 15 духови оркестри от страната, тръгвайки от 5 локални лъча. Това са оркестрите на Ботевград, София, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Севлиево, Габрово, Русе, Враца, Монтана, Елин Пелин, Троян и Велинград. „Не е случайно, че Ботевград първа печели проект за духова музика, тъй като тук в Ботевград е учил и е станал голям музикант-композиторът и диригент Дико Илиев. Това е нашият 8-ми проект, спечелен в Министерството на регионалното развитие и благоустройство”, каза Георгиев. Той посочи, че останалите две издания на проекта ще се осъществят през 2013г. Второто ще бъде най-вероятно на 24-ти май за Деня на славянската писменост и култура, а третия дефилир ще се осъществи със спонсорството на Община Ботевград в навечерието на празника на Ботевград, на 29 октомври или на 1-ви декември. Кметът на общината изрази намерение, че с откриването на най-новия площад „Форум” през 2014 г. ще бъде чест за Ботевград да участват и чуждестранни духови оркестри.
„Днес сме се събрали тук, за да превърнем Ботевград в столица на духовата музика. Ние имаме една изключително голяма традиция от 1983 г., тъй като ние с гордост заявяваме- „Първи започнахме такива празници, докато беше жив Дико Илиев, за да ги види, нищо, че бе полусляп, за да ги почувства и да бъде две поредни години главен диригент на тези празници.”, това каза читалищният председател, г-жа Маргарита Кирова. „Това не е конкурс, а своебразно надсвирване за душата на ботевградския слушател”, каза още тя.
Режисьорът на тридневния дефилир Димитър Шарков заяви, че няма на друго място в България, където да има такъв възрожденски дух. „ Тук се случват чудеса”, бе акцентът в неговото представяне на събитието.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Дефилир на духовата музика

Подобни новини

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Октомври, 15:56

    Ще ни надуят главата пак незнам.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Октомври, 16:04

    Леле кога успяхте толкова бързо да отразите събитието. Браво.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Октомври, 17:10

    Целият град гърми, евала г-н Георгиев.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 1 Октомври, 21:00

    Да ти надуят главата с некой кривак, на теб @1

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete