Понеделник, 16 Септември 2024, 22:03

Честит събор на Литаково!

7 Септември, 18:31
(3) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2921 0


Днес се състоя традиционният събор на село Литаково. Стотици жители и гости на общината се събраха на площад "Свобода" в селото, където заедно се насладиха на богатата фолклорна програма.

"Литаковци са трудолюбиви хора и добри християни, затова в миналото си са избирали за покровител светеца Симеон Стълпник, който съчетава и двете ценности. Неговият ден е 1 септември - началото и на църковната година. Християнският светец живял много години в каменна кула, откъдето отправял своите молитви към Бога и поучения към народа...От Симеоновден започва есенната оран и сеитба, както и събирането на орехи. Народните обичаи повелявали на този ден жените да замесят тесто и да направят питки, с които да захранят ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Орачите и селяните са облечени празнично, а жените обикалят около тях и ръсят жар, за да е спорна годината. След изораването на първата бразда, обредната пита се разчупва на четири части, като едното парче се хвърля на Изток за Бог, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина. Гледа се кой ще дойде в къщата, ако е добър човек - реколтата ще бъде плодовита.
През годините съборът на Литаково е променял своята дата, но от три години, благодарение на кмета на селото Пешо Младенов, събитието се възстанови и се провежда първата събота на месец септември."
Това каза водещата на програмата певицата Иванина Иванова, която по-късно смая публиката с невероятния си глас.

Кметът Пешо Младенов приветства гостите на празника: "Този ден е основателен повод за всички ни да се обединим в любовта си към село Литаково и към неговите местни традиции. Отбелязването на такива празници показва, че българското село е живо. Нека всеки ден ни носи настроение и радост от сбъднатите мечти, надежда и упование за по-голям просперитет. Искам да благодаря на всички, които се трудиха неуморно, които се лишаваха от времето с близките си и загърбваха личните интереси, работейки за една кауза наречена Литаково."
Той пожала здраве, любов и разбирателство във всеки дом и завърши словото си със следните думи:
"Нека да направим така, че всяко наше действие да води към заветната ни цел - да пребъде село Литакво! Честит събор!"

За доброто настроение на гостите на събора се погрижиха народните певци Нина Иванова и Валери Караасенов, самодейни състави от цялата община. Музикантите от Литаковската духова музика допринесоха за празничния дух на със своите изпълнения.

Сред официалните гости на събитието бяха зам.-кметът Цветелин Цветков, кметът на село Скравена Гергана Минкова, общинските съветници Дамян Маринов, Борис Дренов, Веселка Златева, Георги Иванов, председателя на местната структура на БСП Николина Цолова и др.

Честит празник, Литаково!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete