Понеделник, 29 Май 2023, 22:48

Д-р Александър Симидчиев: Проблемите в здравеопазването нямат партиен цвят, те са общонационални

30 Март, 16:12
(0) (2)
България - Новини
Прочетена: 367 0


„Проблемите в здравеопазването са общонационални и който и да е на власт ще бъде изправен пред абсолютно същите проблеми. И ако не се хванем в ръце, да започнем да правим систематично това, което трябва, няма как да излезем от този проблем.“

Това заяви д-р Александър Симидчиев, кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България” в предаването „Твоят ден“ по NovaNews. И добави, че липсата на консенсус между партиите е пречка за прокарване на нужните законопроекти.

Според Симидчиев, дигитализацията на здравеопазването позволява много по-добре да се следят ресурсите и ефективността на разходите. Тя е необходима и за провеждането на антибиотично лечение.

„Антибиотиците трябва да се предписват само и единствено от правоспособни лекари, да се прилагат само, когато има нужда. Самолечението с тях е огромен проблем в България!”, категоричен е той.

По думите му, на всяка една от рецептите може да бъде поставен знак да не се заменят лекарствата. „Фармацевтите вече имат възможността да заменят един медикамент с еквивалентен генерик”, каза здравният специалист.

Водачът на листата в 26-ти МИР София Област засегна и темата с възнагражденията на медицинските специалисти, като припомни, че още миналата година той и екипът му са направили проучване за това какви са мотивите на младите лекари да остават или да заминат в чужбина. Делът на заплащането тежи около 40% в избора им. Останалите 60% са свързани с кариерното развитие - с намирането на подходящо място за реализация и с повишаването на квалификацията.

Трябва да реформираме системата на специализации и системата на медицинско образование, така че то да бъде осъвременено, добави д-р Симидчиев, като заяви, че безцелното харчене на ресурси няма да бъде основен фактор в реформата в здравеопазването.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли правителство в рамките на 49-ото Народно събрание?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли правителство в рамките на 49-ото Народно събрание?

отговори
Да, оптимист съм, че ще има разбирателство (20)
70% Complete
Трудно ще е, но трябва да се направят компромиси (27)
70% Complete
Не, пак ще ходим на избори лятото (64)
70% Complete
Омръзна ми вече от този цирк, все ми е едно какво ще правят (46)
70% Complete