Четвъртък, 13 Юни 2024, 17:16

Да възстановим манастир "Св. Георги"

16 Септември 2011, 22:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2148 0


Полуразрушеният манастир “Св. Георги” по данни от историческия музей в Ботевград, датиращи от преди 50-60 години, е разположен на 1 км.северозападно от с. Трудовец. Намерен фрагмент от мраморна колона дава известно основание на научните среди да смятат, че е построен на мястото на старохристиянски храм от V – VІ век.
   Запазено сред населението предание гласи, че е издигнат върху могила, заобиколена с вода, до която се стигало с кайк /лодка/. В историята на с. Боженица се споменава за пътечка, която е минавала близо до Лъжанското манастирче. Легендата разказва още, че до манастирчето имало кладенец, в който бягащ от русите бей, имащ на север чифлик, пуснал котел с жълтици. И сега има местности на север от манастирчето, които се наричат “Турските орници” и “Чифликът”. Заради тази легенда, много иманяри са копали около светинята.
   По план частично запазената сграда е еднокорабна базилика без притвор. Градежът е от ломени камъни с бял хоросан, а сводът и полукуполът на абсидата е с дялани продълговати травертинови блокове.
    Пенчо Тонов, чийто баща е бил черковен настоятел, дава сведения, че манастирчето е строено през 1335 г.
   Когато в началото на ХХ век минава проф. Петър Мутафчиев, той констатира, че стенописите по изпълнение напомнят на “най-хубавите иконописни паметници от епохата на ХVІ – ХVІІ век”. Тогава той описва все още запазените фрески и надписи на старогръцки и църковнославянски език. Сред стенописите споменава образите на Богородица с Исус и на двама ангели от страните й; Успение Богородично; Влизането на Исус в Йеросалим; Рождество Христово; Сцени от Новия завет; Няколко пояса със светци; Архангел Михаил; Константин и Елена; Св. Георги; Йоан Кръстител и много други.
   Църковният служител в стария храм „Св. Вознесение Господне“ в Ботевград, Иван Господинов, поде инициативата този исторически храм да бъде възстановен.Към идеята се присъединяват църковното настоятелство на храма в Трудовец, гражданско сдружение „За чиста природа“, както и жители на селото.

   За възстановяването на стария християнски храм „Св. Георги“ е открита дарителска банкова сметка в лева.

ПОЩЕНСКА БАНКА
IBAN: BG66BPB179391077625201

   За боравене със средствата от банковата сметка са упълномощени: Иван Господинов, Васил Маринов – представител на църковното настоятелство на църква „Св. Георги“, с.Трудовец и отец Тошко.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (1)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (1)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (7)
70% Complete
Не (14)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (1)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (2)
70% Complete
Всички са маскари. (11)
70% Complete