Събота, 20 Април 2024, 09:44

Дарителска сметка за манастир "Св. Георги" в Трудовец ще бъде открита до дни

13 Март 2013, 18:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5096 25


Дарителска сметка предстои да открие съвсем скоро Църковното настоятелство в с. Трудовец за събиране на средства за средновековния манастир „Св. Георги”. Това съобщи за „Балканец” инж. Красимир Коцев, който е член на църковното настоятелство на църквата „Св. Великомъченик Георги”. Той е един от тримата, които ще имат право да оперират със средствата за реставриране на светата обител и за облагородяване на пространството около него. Останалите двама са Отец Панайот Караушев (председател на църковното настоятелство) и журналистката Димитрина Стамболова. Манастирчето е обявено за национален паметник на културата от 1986г. „За съжаление то е оставено да се руши под натиска на времето и атмосферните фактори. В близките населени места - Правец и Врачеш, имат поддържани манастири, а ние, жителите на Трудовец, имаме завещана светиня отпреди векове и сме длъжни да я опазим”. Това каза инж. Коцев. „Целта е наистина да започнем да привличаме не само средства, но и експертни лица, за да започне по-скоро реставрирането на манастира” каза адв. Росица Симоенова, която е сред инициаторите за възраждане на светата обител. По нейни думи около 200-300 хил. лв. ще са необходими само за издигане на ограда около манастира.
През последните няколко години видни жители на Трудовец подеха идеята за спасяването на манастира. Сред тях са Веселин Вешков-бивш председател на Читалище ”Н.Ракитин” и син на Поп Димитър, дългогодишната учителка Кина Василева и Димитър Димитров - бивш служител към  мина „Ватия”. „Балканец Нюз” декларира своята подкрепа на благородната кауза и се присъединява към инициативата.

Източник: http://balkanec.bg

Коментари (25)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:38

    Нали вече имаше една сметка, каква е тая втора сметка, някой се опитва да веме парите на хората.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:43

    Някой може ли да ми каже къде се намира този манастир :)

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:44

    Сметката е тази - BG66ВРВI79391077625201.
    Би трябвало да са постъпили не малко средства през последните две години.
    Имаше изложби, продажби, дарения от организации и частни лица.
    Оставям на Стамболова да се пусне като хрътка и да намери парите.
    Не е необходимо да събира пак!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:50

    kude e obstinata BOTEVGRAD tam imat po-vagni zada4i da se izkupi grada koy ti misli za istorijata na regiona

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:59

    tozi manastir otdavna da e pod egidata na UNESKO no e pulno bezhaberieto na OBSTINATA da go objavi ,davam JOKER mogete da izkarate njakoy lev otgore:))))))))))))))))

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: ff 13 Март, 20:09

    много по-важно от ограда за двеста хиляди е да се направи, па макар и временна, конструкция, която да го пази от валежи и сняг, пък и отвътре да се укрепи.а за ограда могат да ползват и бетонови колци за по 5-6лв и една бодлива тел и ще минат с 2хиляди, не с двеста..

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Март, 22:22

    само да не дадат на роса Симеонова да се разпорежда с парите, че тя нулите си ги няма за нищо

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 13 Март, 22:27

    Защо тези хора не се обединят вече със създадените неща, защо се правят на много умни. Адвокатката и Димитрина много добре знаем какво ще направят. Каква ще е тая ограда за 200 000 сигурно 3-4 метра нагоре, за да не прехвърча и пиле. Симонова излагаш се и по-добре се скрии, ако имаш някакви идеи да крадеш европари си намери друго място и други начини. Коцев скрии се и най-добре не се показвай пред хората.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 14 Март, 07:19

    Кой пореден инициативен комитет е това? От къде на къде Димитрина Стамболова? Тя е продажна. А адвокатката? Та нали Иван Господинов почисти и подравни терена около манастира> Та нали заедно с отец Тошко и Васил (Фурнаджията от Трудовец откриха банова сметка? Та нали имаше благотворителни изложби с участието на Венетка Нитова, Володя Казаков, Димитрина Комитска и се събраха все пак средства? Не доумявам сформирането на нов инициативен комитет, нова дрителска сметка, всичко това ми е много странно.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Март, 07:41

    Целта е да се ограбят хората, който милеят за трудовец, тези неискат да направят нещо хубаво за селото а обратното. Адвокатката си е оплела работата и сега ще се нагълта с пари.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete