Понеделник, 27 Май 2024, 02:38

Държавата е готова да въведе безплатни тестове срещу коклюш, ако се наложи

23 Април, 19:59
(1) (3)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1041 8


Себестойността на един тест е между 25-30 лева. На тази база министерството отпуска средства, като в момента са осигурени към Столична РЗИ и Националния център по заразни и паразитни болести.

"Работим за големите градове, където нямат РЗИ-тата, а съвместно с университетските болници ще се извършват тези изследвания."

Това заяви здравният министър Галя Кондева по време на изслушването си в Комисията по здравеопазване в парламента във връзка с разпространението на коклюш у нас.

Обсъжда се идеята за въвеждане и финансиране на безплатни PCR тестове. За да се случи това обаче ще са необходими допълнителни средства: "Не е невъзможно. Принципно се обсъжда, но на този етап в разговорите с доц. Кунчев имаме готовност да предложим допълнително финансиране, ако тенденцията го налага", каза здравният министър.

"Не можем да поемем желанията на всички. Затова сме посочили конкретни критерии, които целят освен да предотвратят усложняване, да не се стигне до фатални изходи", обясни министърът.

От Министерството на здравеопазването обмислят дали да не се направят промени в имунизационния календар във връзка със скока на заболелите от коклюш.

"Предстои в момента получаване в министерството на становище на Националния експертен съвет по имунизации. Отправили сме към тях искане за компетентно мнение от тях по двете теми - имунизация на бременни и имунизация на възрастни, както и евентуална промяна в имунизационния календар", каза министър Кондева.

Основна задача на здравните власти обаче оставя предпазването на новородените и малките деца от тежко протичане на заболяването.

"С нарастване на възрастта постваксиналната защита намалява, но пък при възрастните и подрастващите заболяването протича по-леко", обясни министърът.

При възникване на извънредна епидемична обстановка от Министерството на здравеопазването са готови да въведат задължителна имунизация и реимунизация за определени групи, които не са посочени в имунизационния календар.

"Прегледахме внимателно кратките характеристики на наличните продукти и практиките в някои държави и установихме, че бихме могли при наличие на такава необходимост да разпоредим да започне на ваксинацията новородените две седмици преди достигане двумесечната възраст", каза здравният министър Галя Кондева.

Здравният министър каза, че в момента в страната има налични 650 дози от ваксината "Бустрикс" в аптечната мрежа. В петък се очакват още 2000 дози от този вид, които ще бъдат разпространени в аптеките в началото на следващата седмица.

В Столичното РЗИ има между 500 и 1000 тестове за коклюш. Професор Ива Христова увери, че в Националния център по заразни и паразитни болести има достатъчно от тях.Източник: focus-news.net

Коментари (8)

 • Отговори (5) (0)
  1. добавен от: Анонимен 23 Април, 23:22

  Мама им мръсна! Да си го навратби коклюша, и тестовете и всичко оздад! Да се задавят дано!

 • Отговори (3) (0)
  2. добавен от: Анонимен 23 Април, 23:22

  Стига сте всявали и вие паника, мисирки тъпи.

 • Отговори (3) (0)
  3. добавен от: Анонимен 24 Април, 08:38

  Не всявайте паника и вие. На част от ония с белите престилки мъката им е голяма, че не могат да ваксинират хората всяка година. Не влизайте в кюпа на мерзавците.

 • Отговори (3) (0)
  4. добавен от: Анонимен 24 Април, 08:45

  Бялата мафия!

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 24 Април, 22:17

  ПРЪСКАТ НИ !!!!!!!

 • Отговори (3) (0)
  6. добавен от: Анонимен 25 Април, 06:37

  Трябва пари да се лапат.

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: Анонимен 25 Април, 12:35

  Само за циганите зган черна

 • Отговори (0) (0)
  8. добавен от: Анонимен 25 Април, 23:47

  Докато продължават да ни заразяват, ще искат и да ни ваксинират. Не са изпълнили плана за ликвидиране на населението.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

отговори
Да (31)
70% Complete
Не (18)
70% Complete
Ще бъде много трудно (8)
70% Complete
Не знам (4)
70% Complete