Вторник, 21 Май 2024, 19:49

Ден на отворените врати в МВЕЦ "Церово"

14 Октомври 2013, 13:56
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2441 0


"Това, което виждате около вас е нещо повече от енергетика, нещо повече от хидроенергетика. Това е бъдещето". С тези думи инженер Пламен Дилков приветства стотиците жители на община Своге, които се бяха събрали на Деня на откритите врати на МВЕЦ "Церово". МВЕЦ "Церово" е част от проекта "Среден Искър", който се осъществява съвместно от PVB Power Bulgaria AD и община Своге на базата на публично-частното партньорство. Проектът предвижда изграждането на общо девет малки ВЕЦ от руслов тип по поречието на река Искър. МВЕЦ "Церово" е с мощност 3, 250 мегавата инсталирана мощност. Тя генерира годишно производство от 17 милиона киловатчаса.
Пламен Дилков подчерта, че публично-частното партньорство с община Своге позволява на Искърското дефиле да се докосне до богатствата, с които природата ни е дарила. "Превръщайки водата в енергия, община Своге повишава жизнения стандарт на населението и става все по-малко зависимо от държавния бюджет", отбеляза той.
Гостите на събитието бяха приветствани и от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. В писмото, изпратено до организаторите, се посочва, че "Реализацията на проекта Среден Искър, от който част е и МВЕЦ "Церово” е отличен пример за успешната съвместна работя между държавната администрация и частния бизнес". Според министър Стойнев, изграждането на това високотехнологично съоръжение, което отговаря на най-високи стандарти, гарантира сигурността на енергийните потребности на жителите на село Церово. Специално за събитието от Италия бяха пристигнали високопоставени гости, представители на водещата ютилити компания Dolomiti ENERGIA, която е акционер в PVB Power Bulgaria. Адвокат Руси Ос подчерта важността, че проектът е получил подкрепата на българската държава, свидетелство за което е и присъствието на представители на държавната администрация, ДКЕВР, Енергийния системен оператор, на посолството на Република Италия в България.
Еленко Божков от ДКЕВР отбеляза като най-голямото достойнство на проекта, че с него се оползотворява водния потенциал на река Искър. Тези централи могат да работят непрекъснато и са екологично чисти, подчерта Божков.
Организаторите на събитието се бяха погрижили за настроението на присъстващите стотици граждани. На сцената детски фолклорни групи от региона изнесоха рецитал, мажоретки показаха завидни умение. Специални гости бяха музикантите от група "Карандила".


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (261)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (143)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (55)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (72)
70% Complete