Петък, 3 Май 2024, 14:54

Дете пострада на детския кът до Ротондата

2 Април 2014, 08:05
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5585 67


Вчера след обяд 8-годишната В.В. отишла да играе в детския кът на новоизградения площад „Форум”. При падане от кърбалка-моторче, обаче, изгубила съзнание за кратко. „Когато паднах, ми се привидяха звездички. После помня, че ме поливаха с вода.”-разказва тя. В момента детето има оток в задната част на главата, главоболие и световъртеж. Днес майката ще се консултира с лекар, а след това и с адвокат. „Трябва да се вземат мерки, съоръженията трябва да се обезопасят, както е по изискванията.” – коментира пред balkanec.bg жената.

От началото на май 2009 г. (07.05.2009 г) влезе в сила Наредба No. 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Според нея стопанинът на детска площадка носи отговорност за:
-правилното устройство на площадката в съответствие с изискванията за безопасност и достъпност, определени по реда на наредбата;
-монтажа, контрола и поддържането на всички съоръжения за игра;
-полагането на изискващи се ударопоглъщащи и други видове настилки на територията на площадката, както и за контрола и поддържането им;
-поддържането на растителните видове и на елементите на обзавеждането и за редовното почистване и/или подмяна на пясъка в пясъчниците и поддържането на територията на откритите площадки за игра;
-поддържането и почистването на помещенията и/или площите на закритите площадки за игра;
-извършването на всички видове контрол по време на експлоатацията на площадката за игра;
-предприетите и/или непредприетите мерки за отстраняване на несъответствията с изискванията на наредбата, отбелязани в докладите за извършения контрол.
Наредбата въвежда още редица изисквания, които заслужават внимание: за всяка открита площадка за игра да се поставя минимум една информационна табела, оцветена с ярки и контрастни цветове, която се разполага до входовете/изходите на площадката и съдържа информация за безопасната експлоатация на площадката за игра. Информационните табели трябва да съдържат задължителни компоненти, вкл. името на стопанина на площадката.

Източник: balkanec.bg

Коментари (67)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Април, 08:10

    Майката да не е спала, а да си е гледала детето. Захвърлят ги в детските кътове и площадки и хайде на кафе с цигара. После някой друг и е виновен за нейната небрежност.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Април, 08:19

    Прави си 1
    Точно така е

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Април, 08:27

    Вие луди ли сте бе 1 и 2?? Май нямате деца?? Как едно 8год дете ще го спреш?? Или ще му се лепнеш за гъза айде моля ви се да не е бебе, всичко става за секунди!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 2 Април, 09:02

    Пълна лудница е!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 2 Април, 09:07

    защо се намират хора, които винаги да обвиняват тези, които са искали да направят нещо добро за града и жителите му? Та ако един голям човек се спъне и падне на площада пак ли ще е виновна управата на града? Малко поне да сме признателни и да оценяваме това, което е направено за нас и да го пазим като добри стопани, все едно че се намира в нашия двор, у дома ни.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 2 Април, 09:11

    ДА,В ЦЕНТЪРА ИМА КЪДЕ ДА СЕ СПЪНЕ ЧОВЕК :x

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 2 Април, 09:19

    Сега кмета трябва да нареди да махнат детската площадка,за да видим,че тогава ще са още по недоволни.....няма угодия на тоя народ! Към спалата майка на някоя от пейките,без детския кът по добре ли ще е ? и ако ДА,тогава защо сте си завели детето като не е обезопасена?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 2 Април, 09:45

    Хей хора. Вие в чужбина ходили ли сте? Знаете ли какво означава истинска детска площадка - обезопасена? Тук в България всичко се прави само ,за да ни замажат очите. За жалост нашите деца не са в безопасност в ботевградските детски площадки. Всичко е бетон и асфалт. Къде са гумираните настилки задължителни за тези площадки,къде са оградите на детските площадки (безопасни огради,каквито на повечето детски площадки не са),къде са обозначенията на детските площадки за каква допустима възраст са съоръженията,къде,къде къде????? Въобще някой мисли ли как трябва да бъдат изградени тези детски кътове,още преди да започнат да се изграждат?Да не говорим и за рампите за инвалиди,за тротоарите и ред други неуредени елементарни неща. Много има да учите още скъпи управници,много.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: до №5 2 Април, 09:57

    като имаш дете и то падне на тази обезопасена детска площадка и си разбие главата ще те видя каква песен ще пееш....

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 2 Април, 10:02

    Защо говорите глупости, бе? Всяко дете, освен обезопасените площадки, си има майка! Тя е отговорна за него - просто е!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete