Неделя, 12 Май 2024, 06:03

Детските градини „Детелина” във Врачеш и Скравена започват новата учебна година обновени

4 Септември 2018, 16:33
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2249 1


Ремонтът на ОДЗ ”Детелина” в с. Врачеш, след няколко години отлагания, получи реализация. За новата учебна година плануван ремонт бе извършен и в сградата на ОДЗ ”Детелина” в с.Скравена.

Детското заведение във Врачеш, заедно с детските градини в Трудовец, Литаково и Новачене, са част от обектите, за които Община Ботевград преразпредели средства, финансирани чрез плана за капиталови разходи и първоначално предвидени за реконструкция на Градския парк, за изграждане на уширение пред завод „Сенсата”, за изграждане на Т- образно кръстовище пред „сините плочки”.

Първото крило на детска градина „Детелина”-село Врачеш е изцяло готово, след продължилия по-малко от месец ремонт по линия на въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Извършени са външна изолация, цялостна подмяна на дограмата с нова 5-камерна, освежаване на вътрешните помещения чрез пребоядисване, монтирани са 5 нови газови бойлери, подменен е вертикалният щранг на вътрешния водопровод. Покривът не попадна в ремонта, тъй като е подменен преди две години. Извън рамките на проекта, по инициатива на фирмата – изпълнител ТДЗЗД „Ахинора билд”, са сменени 4 преградни дограми в отделните помещения на 4-те групи , които са били стъклени и много опасни. Отново доброволно, фирмата е монтирала 7 броя паник врати, по предписание на Пожарна служба.

Помещенията в детската градина са пребоядисани със сухи строителни смеси "Глобус Билд" – дарение на общинския съветник Дамян Маринов. Кухненският блок започва работа с нова готварска печка, за закупуването на която Общински съвет-Ботевград отпусна средства.

Детската градина започна да работи от 3 септември. Днес децата са 30 на брой, разпределени в две групи. Предстои до един месец да бъде положена ударо-поглъщаща настилка от 50 кв.м на дворното пространство, по проект на „Чиста околна среда” на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В детските градини във Врачеш , Скравена и Литаково са монтирани интерактивни дъски в началото на 2018година. Те бяха спечелени по проект „Информационни и комуникационни технологии в образованието” за 2017г. По този повод директорът Зорница Ташева заяви, че ОДЗ „Детелина” Врачеш започва създаването на инерактивен кабинет, който тази учебна година ще бъде допълнен с образователен софтуер. „Ние имаме оказано съдействие от страна на А1- с още два лаптопа и 20 таблета за децата от подготвителната група”, добави Зорница Ташева.

Текущият ремонт в детска градина „Детелина”- село Скравена е извършен по време на летния отпуск през изминалия месец август. Средствата за неговото осъществяване, около 10 хил.лв, са отпуснати от собствени приходи на Община Ботевград. Положен е нов теракот в коридорите, столовата, гардеробната и офиса. Досега помещенията бяха с балатум, който бе в окаяно състояние. Извършена е и подмяна на външен водопровод, както и смяна на осветителни тела в цялата сграда с ново LED-осветление.

Ремонтните дейности са приключили на 22 август, а от вчера- 3 септември, децата отново посещават детското заведение. Директорът Нели Георгиева изрази задоволство от работата си с общината, тъй като е срещнала разбиране относно остарялата материално-техническа база. Съвместните действия с зам.кмета Цветелин Цветков довели до нейното поетапно подобряване и обновяване.

Детското заведение пусна в експлоатация ремонтирания кухненски блок миналата година – на 27 март. След 35 години, храната започна да се приготвя в самата сграда. Наша проверка обаче показа, че има необходимост от ремонт на пода, който в момента е покрит с мозайка. По предписание на РЗИ в едно от помещенията в кухнята, трябва да се монтира чешма. Коридорът, отвеждащ към складовото помещение пък продължава да се наводнява, въпреки предприетите действия и извършен ремонт. Оказва се ,че при строителството на сградата, която официално е открита 1982 г, не са спазени някои изисквания, които и до днес днешен носят последствия.

Детската градина очаква финансиране от Националния Доверителен Еко Фонд за въвеждане на мерки за енергийна ефективност – саниране, смяна на дограма, топлоизолация на подпокривно пространство и частично подобряване на парна инсталация. Необходима е подмяна на вътрешния водопровод и монтиране на нови улуци, които са вероятната причина за наводненията откъм североизточния вход на Кухненския блок.

Ремонтни дейности ще се извършат и в останалите детски градини в селата на общината:

- Предстои подмяна на дограма в ДГ”Зора” с.Новачене, за което общината е заложила 30 260 лв
- основен ремонт на покрив, подмяна на дограма, направа на топлоизолация и изграждане на отоплителна инсталация в ДГ”Здравец" в с. Литаково, за който ремонт общината ще вложи собствени средства в размер на 116000.00 лв.
- основен ремонт на покрив и подмяна дограма на ДГ "Здравец" в с. Трудовец, където ще бъдат вложени 65 300 лв (целева субсидия) и 154 700 лв от собствени проходи на общината.




Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Септември, 06:43

    Когато започне въвеждането на мерки за енергийна ефективност в Скравена, къде ще бъдат приемани децата посещаващи детската градина?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (234)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete