Четвъртък, 28 Март 2024, 13:59

Директорът на АГ ”Шейново” подаде оставка след среща с премиера

24 Ноември 2011, 15:25
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 3063 0


Изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов е подал оставка, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Решението е взето по настояване на премиера след проведена среща тази сутрин между Бойко Борисов и д-р Костов.
По думите на столичния кмет, д-р Костов се отказва от поста си „заради ситуацията и заради това, че болницата трябва да продължи да работи, защото това е една от най-добрите болници не само в София, но и в страната”.
Според Йорданка Фандъкова, решението на Иван Костов е правилно и разумно.

"Депозирал съм си оставката като изпълнителен директор, за да защитя авторитета на болницата, в която съм работил, и хората, с които съм работил през цялото време", заяви самият директор на АГ "Шейново", цитиран от "Фокус".

По-късно БТА и БГНЕС съобщиха, че д-р Таня Андреева - председател на борда на директорите на болницата, заема временно поста на Костов до провеждането на конкурс. Решението е взето на заседание на Съвета на директорите на дружеството.

Оставката на д-р Иван Костов дойде след смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова в АГ "Шейново". Жената почина в понеделник през нощта, след като ден по-рано няколко пъти е връщана от болницата и не е била приета за раждане. Вчера в Клиниката по педиатрия почина и новородената й дъщеричка, която бе с тежки увреждания.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов бе категоричен, че Надежда Узунова е била размотавана в Шейново и се обяви за десетократно увеличаване на санкциите за лечебните заведения.
Самият директор на "Шейново" д-р Иван Костов призна, че е констатирана
лекарска небрежност в действията на първата лекарка, която е прегледала Узунова - трябвало е веднага да я приеме, а не да я отпраща да дойде по-късно.

Роднините на починалата родилка пък обявиха снощи, че аутопсията е показала, че причината за смъртта на Надежда е неправилна интубация и закъснели реакции на лекарите. По неофициална информация от близките тръбата за интубиране е била поставена от анестезиолога не в трахеята, а в хранопровода.

В момента в болницата текат три проверки от прокуратурата, МВР и Агенция "Медицински одит". От Столична община също обявиха, че като принципал на "Шейново" ще направят проверка на цялостната организация на работа.

По-рано този месец Агенция "Медицински одит" препоръча в свой доклад да бъде глобена болница "Шейново" заради друг случай с починала родилка. През септември 19-годишната Деяна почина, след като 42 дни се бори за живота си.  Тя  бе изписана от АГ болницата без да й е поставена ясна диагноза и без да са й направили всички нужни изследвания.

Днес майката на Деяна - Людмила Велинова заяви пред БНР, че в АГ "Шейново" има пет смъртни случая само през последния месец. Майката се е срещнала с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, но каза, че той не е напълно запознат със случая и затова ще се обърне към съда.

"Преди десет дни имахме протест пред Народното събрание. За съжаление станах лош пророк на този протест, когато казах, че безхаберието в "Шейново" е практика и докато тези ръководни органи, които ръководят болницата и допускат този хаос и ужас, в болницата ще има още смъртни случаи. Може би седмица след това "Шейново" взе поредна жертва, но не са само тези две жертви. При нас се свързаха поне още 4-5 пострадали семейства от "Шейново". Информирах и министъра. Най-малко 5 смъртни случая има в Шейново през този месец", категорична бе Людмила Велинова.

Източник: dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete