Понеделник, 29 Април 2024, 08:54

Днес братята и сестри роми да почерпят - Банго Васил е!

14 Януари, 09:47
(0) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3248 19


Днес ромите празнуват Нова година. Денят се нарича още Васильовден или Банго Васил. Традициите за празника в различните ромски общности имат известни разлики, но все пак всички се обединяват при почитането на Банго Васил.

Банго Васил /куция Васил/ е един от най-големите и най-почитаните от всички роми празници. Според ромските легенди Банго Васил е застъпник и защитник на ромите. Смята се, че той спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да ги погълнат, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Те се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава циганите почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

На трапезата на Банго Васил задължително трябва да има гъска или петел. Слагат се още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. До полунощ на 13-ти, когато настъпва Васильовден и Новата година, къщата остава заключена, за да не избяга късметът.

Посрещането на Банго Васил, а чрез него – и на Новата година, заема важно място в празника. То се реализира по два начина – чрез сурвакане и чрез превъплъщаване на главата на семейството в ролята на Банго Васил или на негов пратеник. В полунощ настъпва Васильовден и Новата година. От този момент започва сурвакането. Сурвакарите пожелават здраве, плодородие и късмет. Техните думи обикновено са кратки и семпли – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ при бургуджиите, „Акулсъ – бакулсун иере саулсун!“ – „Сурва Весела Година – догодина пак жив и здрав“ при хорохане-рома и т.н. Както и в българската традиция, на сурвакарите се даряват сушени плодове, бонбони, пари. 

По-голям интерес представлява обичаят с превъплъщаването в ролята на пратеник на Банго Васил. С влизането си в къщата се провиква: „Васили авалъ“ – „Васил дойде“ и хвърля житото и ориза. Децата събират колкото се може повече от него, защото това е късметът, който Свети Васил им носи. После започва сурвакането, като първо главата на семейството (пратеника на Свети Васил) сурвака всички за здраве и късмет. Всичко това се прави с особена тържественост, защото се вярва, че носи плодородие, щастие и късмет.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (1) (4)
    1. добавен от: Анонимен 14 Януари, 10:34

    Живи и здрави

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (16) (1)
    4. добавен от: Анонимен 14 Януари, 13:17

    Аз незнам кой позволи на Софка от общината да направи пред блока тези тераси ако е някой друг нямал право!

    • (4) (2)
      1. добавен от: Анонимен 14 Януари, 13:25

      за тях май важат други закони...

  • Отговори (1) (7)
    5. добавен от: Анонимен 14 Януари, 13:56

    Зъ Петко и Иван спецеален поздрав от Гошо Играча честит Банго и некъ музиката да не спиръ целата нощ чак и сутринта волумето на макс

  • Отговори (16) (2)
    6. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:09

    Да се качват на гъските и да отлита тази напаст

    • (3) (5)
      1. добавен от: Анонимен 14 Януари, 15:04

      Летиш ти на мои хахаха

  • Отговори (0) (4)
    7. добавен от: Анонимен 14 Януари, 16:08

    Айде мангооо...

  • Отговори (15) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Януари, 16:13

    Днес се чества Новата 2024 година по класическият източно-православен календар, по който празнувахме и ние, както празнуват повечето източно-православни християни и досега. Честита Новата 2024 година на всички източно-православни християни, които не са се пребоядисали по западния григориански календар!!! А такива са много повече в сравнение с нашата мултинационална западняшка колония, Румъния и Гърция... Живи, здрави и успешни!!!

  • Отговори (17) (2)
    9. добавен от: Анонимен 14 Януари, 16:24

    Марш тия мърши за Индия

  • Отговори (3) (1)
    10. добавен от: Анонимен 14 Януари, 17:38

    Удрии

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete