Петък, 29 Март 2024, 17:16

Днес е Голяма Задушница преди Великденския пост

2 Март 2019, 10:36
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1513 0


Днес е първата Задушница за годината, която е винаги преди Неделя месопустна (Месни заговезни). Тя се отбелязва седмица пред началото на Великия пост. Във всички храмове в страната ще бъде отслужена заупокойна литургия.

Задушница винаги се отбелязва в събота, защото тогава Исус Христос също е бил покойник и е бил в гроба, разказва предстоятелят на столичния храм Св. Троица Александър Лашков пред БНР:

"Важен дълг е да се молим за нашите починали. Те нямат друга надежда освен нашата молитва. Показваме, че не забравяме нашите близки, спомняме си техните добри дела и се молим Бог да им даде покой."

В деня за възпоменаване на душите на починалите се организират и общи трапези. Църквата изисква от вярващите да проявяват милосърдие и да помагат на страдащите и бедните. Всеки раздава това, което е приготвил според възможностите си.

"Това раздаване, то е милостиня, която все едно че починалите раздават за своето спасение", допълни Лашков.

В съботния ден срещу Неделя месопустна всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

През 2019 година Задушниците са три - Задушница преди Неделя месопустна /2 март/, Черешова задушница (15 юни) и Архангелова задушница.

Източник: dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete