Неделя, 5 Май 2024, 05:13

Днес е Йордановден

6 Януари 2016, 11:36
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1829 1


Днес е Йордановден. Един от най-светлите православни празници. Денят е известен още като Богоявление. Според християнската вяра на този ден Исус Христос получава своето кръщене в река Йордан.
Традициите повеляват църквите в цялата страна да отслужат празнични литургии, ще бъдат осветени бойните знамена, а след това ще се проведе и ритуалът по спасяване на Светия кръст. След службата свещеникът хвърля кръста в реката, а само неженени мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Вярва се, че този, който успее, ще бъде здрав и щастлив. Ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав. Празникът ще бъде отбелязан в десетки градове на страната.

И тази година смелчаци ще премерят сили в ледените води на езерото до "Пещерата" в подножието на Лакатнишките скали в търсене на Светия кръст.
Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста ще започне в 12 часа, когато ще бъде отслужен водосвет. Желаещите да вземат участие в обреда трябва да са православно кръстени християни и да са навършили 16 години.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Януари, 15:10

    Днес трабваше да се хвърли кръста в езерото,обособило се незнайно по какви причини върху моста над река Искрецка,а на именаците-честито!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete