Сряда, 8 Май 2024, 20:28

Допитване: 56% от българите не очакват промени след ротацията на министър-председателя

31 Януари, 10:50
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 592 3


Според социологическо допитване, извършено от агенция "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", 56% от българските граждани не се надяват на съществени промени в управлението след ротацията на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел. Проучването е проведено между 17 и 24 януари и включва 1016 пълнолетни граждани, с максимална допустима стохастична грешка от ± 3.1%.

Въпреки че 15% от участниците смятат, че управлението може да се подобри след ротацията, и 16% предвиждат влошаване, около 13% не могат да направят преценка по въпроса. Тези резултати отразяват стабилност в очакванията на гражданите за бъдещето управление.

Резултатите от допитването подчертават и продължаващата ниска подкрепа към основните институции в страната. Парламентът получава само 15% положителни оценки, а правителството се радва на подкрепата на 22% от анкетираните.

Въпреки че симпатизантите на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) подкрепят кабинета "Денков", голяма част от избирателите на ГЕРБ не споделят това мнение. Президентът също не е изключение, като 52% изразяват отрицателно отношение към неговата работа.
При извънредни парламентарни ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 24.8%, следвани от ПП-ДБ със 17.8%. "Възраждане" остава на трето място с 14.6%, а ДПС и БСП заемат четвърто и пето място. Проучването отбелязва и лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари, като 42% отговарят, че такъв вот не е необходим.

Относно промените в Конституцията, 46% от участвалите в допитването са неинформирани, а близо 17% изразяват одобрение към предложените промени. Тези данни подчертават съществуващата незаинтересованост и разногласия в обществото по въпросите за управление и институционални промени.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Февруари, 18:34

    На муру куру.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (224)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete