Сряда, 23 Октомври 2024, 03:32

Екопътека „Грохотен“ – обновена и реновирана (СНИМКИ)

12 Юни, 14:45
(1) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1402 4


Изкачването до най-известния и емблематичен за Своге връх Грохотен вече ще е по-приятно и интересно.

Туристическият маршрут до най- високата точка на Своге е обновен и реновиран. Благодарение на успешното изпълнение на проект „Развитие на екотуризъм и изграждане на екопътека „Грохотен“, финансирано по процедура за подбор на проекти по подмярка 7.5. „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа информация и малка по мащаб туристическа инфраструктура“, АДБФП № BG06RDNP001-19.236-0002-C01 между Община Своге, МИГ „Костинброд- Своге“ и Държавен фонд „Земеделие“ теренът беше почистен, подравнен, запълнен на места и уплътнен, така че да улесни преминаването, както на моторни превозни средства, така и на пешеходци. По цялото протежение на екопътеката бяха монтирани дървени пейки с навес, където желаещите да покорят върха, ще могат да отдъхнат и починат и с нови сили да продължават своя преход. До всяка пейка бяха монтирани и кошчета за отпадъци. Дървени, указателни табели показват посоката към върха, а на възловите точки от трасето бяха монтирани и информационни табла, съдържащи информация за флората и фауната в околността, самият връх Грохотен, геоложката рамка на местността.

На всяко табло изобразена карта с точното местоположение, на което се намира самата табела, както и QR- код, чрез който сканирайки го, ще имате бърз и лесен достъп до информация и история за град Своге и връх Грохотен. QR- кодовете препращат към статии за историята на града, общата характеристика на района, значението на името Своге, най- важните моменти от развитието на селището до превръщането му в административен център, първият кмет и кметство, началото на образованието в града, построяването на шоколадовата фабрика, идването на Дан Колов в Своге. На едно от информационните табла, туристите могат да се насладят и на стихотворението „Копнежи“ на патриарха на българската литература Иван Вазов, което намира място в издадената книга с поезия „Скитнишки песни“. Иван Вазов посещава Своге през месец юли, 1899г. и вдъхновен от красотата му пише стихотворението.

На две места по протежението на маршрута са разположени дървени беседки, където можете да отдъхнете и да се подкрепите с храна и напитки. Изкачвайки се на самия връх ще достигнете до дървена беседка с барбекю, където в почивните дни бихте могли да прекарате време с приятели и семейството, приготвяйки вкусна храна на чист въздух, докато децата играят на зелената поляна.

Чрез изграждането на туристическия продукт „Екопътека Грохотен“, общинското ръководство се надява да се постигне добро обслужване и информираност на туристите за маршрута и емблематичния за общината връх Грохотен, като се цели увеличаване на броя на туристите чрез предлагане на атрактивна и привлекателна среда за посетителите.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Юни, 23:39

    1996 цар Борис ||| ?????

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Юни, 07:24

    Яко шлевене е паднало.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Юни, 13:13

    Може ли с кола до върха ?

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 13 Юни, 15:44

      Може и с балон.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (88)
70% Complete
Не (304)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (102)
70% Complete
Всички са маскари. (161)
70% Complete