Петък, 17 Май 2024, 07:07

Филип Зуберски - за журналистиката, спорта и учителството

30 Март 2021, 10:35
(11) (0)
Ботевград - Актуално
Прочетена: 2541 22


Мотивиран и целеустремен – това е Филип Зуберски, журналист и преподавател по компютърни науки в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. Той е роден на 4.10.1987г. в Бяла Слатина. Като малък тренира футбол, а след това любовта му към спорта преминава в спортната журналистика. След 12-13 години в тази сфера решава да постави ново начало и става учител. В следващите редове ви представяме вдъхновяващата история на една всестранно различна личност – Филип Зуберски.

- Как решихте да се занимавате с журналистика? Интересно ли беше и какво Ви даде професията?
- Откакто се помня съм се занимавал основно с две неща – със спорт и с компютри. Страстта към журналистиката винаги съм я имал, защото от малък се редях на опашка за вестници с по-големите. Отивах на училище с два-три вестника, а през уикенда бях сред първите на реповете да си взема всички спортни вестници с някой друг ежедневник. По това време другата ми страст беше футболът, тъй като тренирах в школата на „Чавдар“ в Бяла Слатина, градът, в който съм роден. Минах през всички възрастови групи и стигнах до мъжкия тим. Тогава реших, че искам да се занимавам със спортна журналистика и нещата бързо ми се получиха. Близък мой приятел по това време беше кореспондент към „Меридиан мач“ и заради многото ангажименти, които имаше, ме помоли да поема щафетата. И така започна всичко, което продължи 12-13 години. Беше ми безкрайно интересно, защото обиколих стадионите в България и се срещах с хора, които преди това бях виждал само по телевизията. Правех интервюта с идолите ми и бях отново близо до играта, която винаги ще ми бъде на сърце. Журналистиката ми даде много! Създадох контакти и приятелства, които са ми ценни и до ден днешен.
- Кой е моментът от журналистическата Ви кариера, който ще запомните?
- Моментите са много! На първо място работата със CNN по заснемането на техен материал за боксовата ни легенда Серафим Тодоров, след като лично се свързаха с мен и ме помолиха да работим заедно по тяхното видео. Няма да забравя и финала в Шампионската лига преди вече две години между „Ливърпул“ и „Тотнъм“ в Испания. Това беше последното голямо събитие, което отразявах на живо. В това число бих добавил мачовете на любимия ми отбор „Левски“, както и срещите на националния отбор по футбол. Зрителите виждат основно само това, което се случва на терена през 90-те минути, но аз бях зад кулисите. Това беше безценно! Разбира се, няма да забравя емоциите с колегите и приятелите от журналистическата професия по време на работа или командировки. Тези моменти са изключително важни за мен.

Филип Зуберски и колегите му от TV7 и CNN
- Ако може да промените нещо в българската журналистика, какво би било то?
- Труден въпрос, на който не мога да отговоря лесно. Със сигурност заплащането е сред основните неща, които трябва да бъдат променени. В журналистическата професия няма и сигурност, тъй като винаги има човек, с когото трябва да се съобразяваш. Това е публична тайна и нещо, което никога няма да приема за нормално. Заради тези неща аз, а и много талантливи журналисти просто напуснаха професията и решиха да се занимават с нещо друго. Не искам обаче да мисля за лошите неща, защото обичам да се съсредоточавам само върху положителните емоции. Винаги ще обичам и уважавам журналистическата професия – тя е като непослушно дете, което прави пакости, ядосваш му се, но в крайна сметка го обичаш повече от всичко.
- А как се насочихте към учителството?
- Първите пъти, когато ми задаваха този въпрос, отговарях, че се насочих към учителската професия сравнително скоро, докато следвах в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Обаче намерих първото си удостоверение за работа с компютър, което е от 1999 г. Тогава съм бил на почти навършени 12 години. Спомням си и часовете в училище – аз всъщност нямах работно място, защото помагах на учителите. Аз поемах едната колона от ученици в кабинета, на които да показвам какво трябва да направят, а учителите – другата. В тийнейджърските години спях пред компютъра, като в повечето случаи си лягах в 2:00 след полунощ и ставах в 6:00 часа. И то не само заради игри. Където и да работех след като завърших средното си образование, винаги ме ползваха за техник и поддръжка на компютрите, въпреки че имаше такива на договор. Така че вече мога да отговоря - постепенно се насочих към учителската професия и то много преди самият аз да го осъзная.

Филип Зуберски и неговият клас
- Журналист или учител?
- Човек.
- Какви са предизвикателствата пред един млад учител като Вас?
- В момента предизвикателствата са свързани с дистанционното обучение. Най-голямото от тях е да съумеем да се справим със ситуацията и да предадем нужните знания на учениците, въпреки ситуацията. Аз, а и съм сигурен, че за почти всички колеги е така, нямам вече почти никакво свободно време. Ученици ми звънят и пишат 24/7, а аз преподавам на 15 паралелки и сами може да си представите за какво става въпрос. Дори в повечето случаи ме търсят ученици, на които не преподавам. Аз обаче не мога да откажа помощ на никого.
- Какво бихте променили в образователната система и училищната среда?
- На този въпрос най-точен отговор би дал колега с повече опит. Нещото, което никога няма да ми харесва на мен, без значение професията, е бумащината.
- Споделете коя е вашата тайна съставка за по-щастлив и успешен живот?
- Позитивно мислене, добро отношение към всички, книги и умението да се радващ на малките неща.
- Ако имате избор да се реализирате в още някоя сфера - коя би била тя?
- Изцяло съм съсредоточен върху учителската професия. По отношението на учениците към мен и резултатите им разбирам, че се справям добре. Това е важно за мен, защото съм доста самокритичен. Иначе винаги съм обичал да пиша, така че кой знае...



Източник: Никол Маринова

Подобни новини

Коментари (22)

  • Отговори (14) (4)
    1. добавен от: Крали Марко 30 Март, 11:24

    Имам възможността да го познавам и мога да каже че е голям човек.Знанието за него е ценност и това мотивира учениците да продължават да учат.Адмирации за страхотното интервю!

  • Отговори (3) (4)
    2. добавен от: Анонимен 30 Март, 11:34

    Готино само снимките трябваше да са по големи

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 30 Март, 12:37

      телефона ти е малък

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (7) (2)
    4. добавен от: Анонимен 30 Март, 14:18

    Попитах къде и кога г-н Зубърски е завършил журналистика,че не бях разбрала и вднага ми изтрихте поста. Обръщам се към администратора на сайта с въпрос:Кое от всичко написано от мен е нецензурно и неуместно?Пак ли ще цензурирате това,коет не ви харесва?

    • (5) (8)
      1. добавен от: Анонимен 30 Март, 14:35

      Ако се интересувате попитайте г-н Зуберски лично. Това е интервю, а не биография

  • Отговори (6) (4)
    5. добавен от: Анонимен 30 Март, 14:28

    Попитах в пост 3 "Кога и къде г-н Зубърски е завършил журналистика?" и той бе изтрит.Кое в този въпрос е нецензурно и неуместно? Пак ли ще ме изтриете?

    • (6) (7)
      1. добавен от: Анонимен 30 Март, 15:11

      Нима трябва задължително един човек да е завършил журналистика, за да бъде добър журналист? Няма смисъл да си хабя времето, за да Ви обяснявам един по един за примерите на хора, които са топ журналисти без образование по специалността. Дипломата не те прави добър в работата. Лек ден :)

    • (9) (2)
      2. добавен от: Анонимен 30 Март, 15:31

      Всички тези хора, които са "специалисти" без образование, са все хора от комунистическото ни минало. Така назначаваха комунистите своите доверени хора. Цял живот си на яслата, е, все ще понаучиш нещо.

    • (6) (2)
      3. добавен от: Анонимен 30 Март, 18:37

      Нима трябва задължително един човек да е завършил медицина, №5/1, за да бъде добър лекар? Няма смисъл да си хабя времето, за да Ви обяснявам един по един, че познавам много лекари и всичките са с дипломи, а нито един от тях не е признат за "топ" лекар. Дипломата не те прави добър в работата, ама какво ли ще излезе от лекар без диплома!?!

    • (2) (6)
      4. добавен от: Анонимен 30 Март, 21:00

      В журналистическата професия да не би да се решават човешки животи случайно? Мисля, че сравнението Ви е доста неуместно. Дипломата и висшето образование са хубави неща, но не те правят добър специалист. Или го имаш, или го нямаш. Някои го нямат и успяват да се научат, но тези, които не стават, няма как да се научат. Ако ще и с две-три дипломи да са. Дори не познавам човека, за който става въпрос в интервюто. Само ще споделя, че не всеки втори може да отразява финал на Шампионска лига, както и да пише 12 години в авторитетния спортен вестник "Меридиан Мач", останал и до днес ( в момента има само 2 спортни вестника в България). Да не говорим за работата със CNN :)

    • (6) (1)
      5. добавен от: Анонимен 31 Март, 09:07

      В журналистиката също се решават човешки животи, №5/4. С една статия можеш да погубиш човешки живот или да го издигнеш на гребена на вълната. Парите също не те правят добър човек, но е необходимо да ги имаш. Същото е и с дипломата и висшето образование. Всички започваме от нулата в дадена професия, но започваме със знания, получени за съответната професия. Дали е SNN, дали е спортен вестник, се назначава съответен специалист. А дали ти иде отвътре, си решаваш ти, който си избрал тази професия.

    • (1) (5)
      6. добавен от: Анонимен 31 Март, 15:03

      Ще се радвам да изпием по едно кафе и да поговорим по темата, но не и да го коментираме под иначе според мен прекрасното интервю, направено от ученичка, която също не е завършила журналистика, нали така? Но се е справила блестящо. Не мисля, че тук е мястото да се пускат заядливи коментари и въпроси. Както по-рано някой беше написал, можете да попитате лично господина, щом толкова се вълнувате от неговия живот. Не разбирам какво иначе Ви пречи в случая?

    • (1) (5)
      7. добавен от: Анонимен 31 Март, 15:08

      И още нещо, ако в момента уча журналистика и придобия диплома по специалността, изляза след една година висшист, това означава ли, че съм по-добър журналист от този човек и ще изпратят мен да отразявам финал на Шампионска лига? Не ми отговаряйте :) Аз също съм ЗА журналистите да имат завършено журналистическо образование. Но повярвайте ми, като човек, имащ поглед над образованието в България, това категорично не може да бъде фактор. Повечето ВУЗ-ове единствено усвояват една голяма сума пари, без да те научат на нещо съществено. Едва когато отидеш да работиш и се сблъскаш с реалността, се научаваш на повечето неща :) Същото е и с шофьорските курсове. Основите могат да ти бъдат дадени, но това не значи, че след като си изкараш изпита, си шофьор. Учиш се с каране, нали така? :) Надявам се следващият път, когато имате въпрос към някого, да го попитате лично, вместо да съсипвате труда на хората с тънкия си интригантски начин на писане. Поздрави! :)

  • Отговори (2) (1)
    6. добавен от: Анонимен 30 Март, 14:29

    :?: :?: :?: :?: :?:

  • Отговори (8) (2)
    7. добавен от: фф 30 Март, 18:20

    Браво на човека-млад,интелигентен и работлив,пък и решил тук да стане учител. Имаме въпиюща нужда от всеки млад и интелигентен човек,който има общо с града ни и трябва да ги ценим и правим всичко възможно да остават.

  • Отговори (7) (2)
    8. добавен от: МИЛЕНА 30 Март, 19:06

    Познавам Филип Зуберски лично.Той е един млад и амбициозен Човек с главно Ч.Добър съпруг и баща.Бъди здрав ,Филип и успех във всяко начинание.

  • Отговори (5) (5)
    9. добавен от: БГ 30 Март, 19:33

    От CNN дали са питали човека къде е завършил? :D

    • (5) (0)
      1. добавен от: Анонимен 31 Март, 00:14

      Със сигурност, 9. Представяш си дипломата за висше образование от България, преведена перфектно, минаваш на тест за интелигентност. Трябва да владееш перфектно езика и това не е гаранция, че ще те вземат на работа. Ще ти се обадят след месец, а може и изобщо да не ти се обадят.

  • Отговори (2) (2)
    10. добавен от: Анонимен 30 Март, 20:26

    :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete