Вторник, 21 Май 2024, 20:33

Французин и трима латвийци ще са новите жители на Реброво

14 Октомври 2013, 10:50
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 3397 9


Пиер, Кристапс, Байба и Инесе ще бъдат новите жители на с. Реброво. Те ще прекарат 10 месеца в България, като първите два ще изучават интензивно български език в София, а от декември до август следващата година ще битуват в старопланинското село. Младежите са тук чрез Европейската доброволческа служба - програма, финансирана от ЕС по програма „Младежта в действие“ към Националния център „Европейски младежки програми и инициативи".
Четирамата доброволци са част от проект „Завръщане към селото, скок към промяната“. Проектът се осъществява по инициатива на Сдружение на младите психолози „4-ти Април“. Това е неправителствена организация от студенти по психология, млади специалисти, както и професионалисти в областта на популярната наука. „Решихме да дадем възможност на младежи от Европа, да опознаят българските традиции и култура” – каза за balkanec.bg Бисер Лазаров, член на екипа по проекта. Негова е и идеята младите хора да дойдат именно в родното му село. „Пиер, Кристапс, Байба и Инесе ще се включат в редица социални инициативи, които да помогнат на децата в моето село, да запълнят свободното си време по вълнуващ начин, който да развива и усъвършенства таланта и заложбите им.” – допълни Лазаров.
Доброволците ще сформират кръжоци, арт-работилници и други забавни мероприятия в Реброво. Те самите очакват да опознаят местното население, да се разхождат из Стара планина и да се научат да правят баница. „Много интересен танц имате в България“ възхити се Пиер от Франция след представлението в читалище „Искра - 1928“. „Никога не бях виждал планина в живота си“, сподели латвиецът Кристапс. „Нямаме търпение да дойдем в Реброво“, казаха Байба и Инесе, „щастливи сме, че избрахме България за нашата 10 месечна доброволческа служба“.
Глобалната концепция на проекта е младите хора от извънградските райони да повярват в собствените си възможности, да се научат да ги развиват и използват. И всичко това идва със скритият замисъл, че човек може да бъде успешен в селото повече, отколкото в големия град. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: еди кой си 14 Октомври, 18:11

    в неделя около 17.30часа бяха пияни на маймуни

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 21:39

    по зле

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Бисер 14 Октомври, 22:08

    Здравей Еди , аз съм Бисер и съм един от организаторите на проекта :) Тъй като съм пряко ангажиран с дейността на доброволците, ще се радвам ако ми разкажеш по-подробно за впечатленията си. Относно твърдението ти, пояснявам, че два дни съм бил постоянно и с 4-мата доброволци по време на престоя им в Реброво и околността и смея да твърдя, че написаното от теб не отговаря на истината. Няма да отричам, че с някои от тях пихме по ракия, по случай рождения ми ден, който беше 3 дни по-рано, но "пияни на маймуни" е доста силно изказване по адрес на хора, които не познаваш.
    Извинявам се ако някой от доброволците е останал неразбран и те е скандализирал по някакъв начин и за целта те каня да се срещнем, за да споделиш опасенията си с мен и тях. Програмата, която прави престоя им в Реброво възможен, не толерира консумацията на алкохол и аз ще съм първият, който ще настоява някой доброволец да си замине, ако нарушава обществените норми в следствие на злоупотреби. Моят e-mail е: lazarov.biser@gmail.com Гарантирам ти, че ще останеш приятно изненадан от прекия контакт с тях :)
    Поздрави,

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 08:04

    Do 1 i 2 mnogo e gadno,kogato niakakvi hubavi neshta se sluchvat i trudno se heitva nali? :lol: aman ot zlobari!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 19:38

    i kade jiveqt :conf:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Кристина Станчева 15 Октомври, 23:37

    Засега са в София, учат български, но през декември идват. Междудругото - Реброво им хареса повече от София.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Полимирка 18 Октомври, 15:29

    И на мен Реброво ми харесва повече от София :) Добър избор на добри хора!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: memo 11 Декември, 09:43

    ako iskat,ste im dam mojata vila,hem da zivejat tam,hem da ja pazijat :D

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 30 Януари, 22:57

    докъде стигна всичко
    :?:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (261)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (143)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (55)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (72)
70% Complete