Събота, 18 Май 2024, 23:52

Годишнината от смъртта на майор Франк Томпсън беше почетена с вълнуващо тържество и минута мълчание

11 Юни 2014, 16:19
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2127 1


С вълнуващо тържество и минута мълчание пред паметника в село Томпсън, Община Своге, беше почетена годишнината от смъртта на майор Франк Томпсън. 
Официални гости на тържеството бяха Негово Превъзходителство  Джонатан Алън - Посланик на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия у нас, Областният  управител на Софийска област - г-н Емил Иванов, инж. Георги Петков  - изпълняващ длъжността Кмет на Община Своге  и г-н Александър Манолов - Председател на Общинския съвет - Своге. 
По инициатива на Областния управител - Емил Иванов, Н Пр. Джонатан Алън посети  ПГ „Велизар Пеев“ в гр.Своге, която е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.
 
* Майор Франк Томпсън идва в България през 1944 г. в разгара на насилието и страданията, причинени от Втората световна война и командва английската военна мисия, предназначена да снабдява с оръжие българските партизани. На 23 май 1944 г. участва в сблъсъка на българската жандармерия с партизанската Втора софийска народоосвободителна бригада при с. Батулия. Той е ранен, заловен и разстрелян в с. Литаково  на 10 юни 1944г.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete