Събота, 18 Май 2024, 22:58

Грийнпийс актуализира свой черен списък с продукти, съдържащи ГМО

6 Септември 2015, 18:18
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2980 6


Природозащитната организация  Грийнпийс  актуализира свой черен списък с продукти, съдържащи ГМО, които препоръчва да не се консумират с оглед здравословното хранене. Много учени ни препоръчват да избягваме всяка храна, която съдържа генно-модифицирани организми. В този черен списък попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите. Там могат да се видят имената на някои от най-големите производители и вносители на пакетирани хранителни продукти и безалкохолни напитки на територията на България. Част от предлаганите от тях продукти се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните – членки на ЕС, и на място получават български опаковки и етикети.

Сред изброените продукти, съдържащи ГМО, са и такива на Монделийз, които закупиха Kraft Foods. В списъка са различни марки шоколад, чипс, кафе, напитки, детски храни, бисквити, десерти, сладоледи, дъвки са: Milka, Oreo, Своге, Jacobs, Cadbury, Tang, Trident и др.

Основният проблем е, че хората не знаят кои продукти съдържат ГМО. При етикетирането на стоките, които се продават в ЕС, включително и България, някои са отбелязани, макар с малки букви – като шоколади, сладоледи и под. Макар  българското правителство да не откри ГМО в околната среда на България, природозащитната организация Грийнпийс публикува свой списък с производителите на храни, в които се съдържат ГМО.

От Грийнпийс съветват да се избягва храненето с продукти на Nestle (Kit Kat, Lion, Житен дар и др.), вафли Мура, както и напитката Nesquik. Безалкохолните напитки на  Coca Colla и Pepsi. Млечните продукти на  Danon: кисело мляко (вкл. На баба), подсладени десерти, сирене, детски напитки. Шоколадови десерти, шоколади, сладоледи, какао като Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Ferrero Rocher, Cadbury, Parmalat. Продукти на  Heinz  – кетчупи, майонези, сосове, за които в Израел е забранена продажбата им и още много други.

Посочените марки са на производители, които са сред най-големите рекламодатели в България, и се разчита на неосведомеността на купувача. Списъкът на Грийнпийс не е пълен за българския пазар, защото те наблюдават производителите на храни в световен мащаб. 

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ЬЬЬ 6 Септември, 18:31

    Значи ще хапваме Bounty :)

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: човек от Грийнпийс 6 Септември, 18:32

    Също така в списъка фигурират и кандидат кметовете които искат да оглавят общината на шоколада - /Монделийз/- те били ГМО

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: затово пийте бира 6 Септември, 18:33

    за това пийте бира и домашна ракия със салатка

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Септември, 19:51

    Кога ще направите черен списък на такситата? :)

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Бирата е ГМО 7 Септември, 08:40

    Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури ( ГМО) - най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и коноп.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 7 Септември, 19:38

    joro e pokemon pulen s GMO

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete