Сряда, 8 Май 2024, 03:55

Група съветници внесоха искане до Сметната палата за проверка на ВиК

24 Февруари 2015, 09:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3281 11


На провелата се извънредна сесия на 16 февруари управляващото мнозинство от групата ГЕРБ не подкрепи искане на група съветници от опозицията да се сезира Сметната палата за извършане проверка на дейността на общинското дружество „ВиК Бебреш” ЕООД. Независимо от това съветниците Иван Гавалюгов, Цветан Цолов, д-р Веселка Златева, д-р Марияна Горгачева,  Марияна Босовска, Филип Филипов и Хр.Якимов внесоха искането днес (24 февруари) до председателя на Сметната палата на Република България.

 ИСКАНЕ
 
от група общински съветници от ОбС Ботевград


Уважаема г-жо Председател,

Поради изключително тежкото общо състояние на общинското търговско дружество „ВиК Бебреш“ ЕООД гр. Ботевград, и  в опит да променим в положителна посока дейността и състоянието на общинския ВиК оператор, се обръщаме към Вас за съдействие, в качеството Ви на Председател на Сметната палата на Република България.


„В и К Бебреш „ ЕООД е търговско дружество със 100 % общинска собственост на капитала и основнат му дейност е извършване на водоснабдителни и канализационни услуги за населението на община Ботевград. През последните няколко години се наблюдава трайна негативна тенденция към влошаване както на функционалното, така и на финансовото състояние на дружеството. Въпреки, че общинският В и К оператор има естествен монопол в сферата на предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на общината, той постоянно трупа нови сериозни задължения към НОИ, НАП, Басейнова дирекция, Напоителни системи и различни контрагенти, сумата на които задължения към настоящия момент надхвърля 1 000 000 лв., което вече надвишава 70 % от годишните  приходи на дружеството.  В резултат на натрупаните и необслужвани дългове, сметките на „В и К Бебреш“ са запорирани и то практически няма достъп нито до външно кредитиране, нито може да участва в търгове за изпълнение на обществени поръчки. През 2014-та година Националната агенция по приходите извърши финансова ревизия, при което състави ревизионен доклад с последващ ревизионен акт, с което допълнително задължи общинското търговско дружество да внесе в приходната агенция близо 340 000 лв. данъци и лихви. След извършените обстойни проверки, включително и насрещни такива, проверяващите  лица констатират наличието на плащания за няколкостотин хиляди лева по фактури, издадени от различни търговски контрагенти на дружеството, срещу които фактури реално не са извършени услуги и не са предоставени стоки.

Вътрешнен контрол на дейността на общинския ВиК оператор от страна на Общинска администрация Ботевград практически не се осъществява, тъй като от 2008-ма година звеното за вътрешен одит в ОА Ботевград е ликвидирано. По искане на общинския кмет и с Решение № 324 на ОбС от 25.09.2008 г. са премахнати длъжностите „главен вътрешен одитор“ и „ младши вътрешен одитор“ , а на тяхно място е утвърдена единствено длъжността  „стажант-одитор“, който не притежава нужната правоспособност самостоятелно да  изготвя и заверява планове и доклади по конкретни одитни ангажименти. Понастоящем единствената щатна бройка в звеното 'Вътрешен одит“ , и то на стажант-одитор, се заема от лице, което има пряка роднинска връзка с управителя на „ВиК Бебреш“ , като управител се явява  баща на стажант-одитора. Както поради липсата на необходимите законови изисквания, така и поради наличието на конфликт на интереси, адекватен и коректен вътрешен одит на дейността на общинското дружество от страна на общинска администрация Ботевград не е извършван и не може да бъде извършен докато не се възстанови дейността на звено „Вътрешен одит“  съсгласно начина и изискванията, определени в Закона за вътрешния одит в публичния сектор.

Предвид гореописаното изключително лошо финансово и функционално състояние на общинското дружество, и най-вече поради обективната и субективна невъзможност на звеното „Вътрешен контрол„ в ОА Ботевград да извърши адекватен одит на дейността на дружеството, както и с оглед правомощията на представляваната от Вас институция Сметна палата на Репулика България, бихме желали да извършите проверка за съответствие при финансовото управление  на общинското търговско дружество „ВиК Бебреш“ ЕООД гр Ботевград  за периода 01.01.2008 г. - 31.12.2014 г. Убедени сме, че извършването на един професионален и независим одит на дейността на общинският ВиК оператор, ще покаже слабостите и лошите практики в неговото управление, довели до лошото му общо състояние. Изготвянето на правдоподобен и коректен одитен доклад ще даде възможност на Общински съвет Ботевград, използвайки законовите си правомощия, да вземе необходимите решения, които да спомогнат за оздравяване на дружеството и за подобряване на неговото функционално и финансово състояние.

Искрено се надяваме, че ще уважите нашето желание и ще намерите необходимите законови и административни възможности да реализирате извършването на исканата проверка в разумен срок.

 

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 10:50

    Браво, адмирации. Но предстои също да се внесе сигнал и в окръжна прокуратура, с което нещата биха придобили един друг нюанс в положителна посока.

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 17:28

    според мен коментар № 2 е писан от откровен идиот, който продължава да залива всички новини с глупостите си

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 17:31

    #2Боли те главата.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 17:55

    Депутатът от ГЕРБ ген. Стоян Тонев напуска парламента. Семейната приятелка на Цветан Цветанов - Владимира Янева, шефка на Софийски градски съд - също днес напусна. И двете новини от днес са ужасно лоши за кмета на Ботевград. Той чудесно знае това. Дано утре има оставка и тук!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 19:16

    И в прокуратурата е внесен

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 20:16

    №5 Тук оставка няма да има не се надявай.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 20:25

    Кога доктор Стойна Петрова ще започне да издава болничен за гледане на болно дете и ще спре да ни кара да ходим при Личните доктори за да ни издават те болнични . Няма ли кой да я задължи да издава болнични листа все пак това са малки деца и тя кара другите доктори да нарушават закона като издават фалшиви болнични листове . Направленията за педиатър си ги прибира преглежда децата и праща родителите за болничен при Джи Пито . Стига вече.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 20:35

    Не са глупости това за Стойна Петрова прибира направленията за децата и не издава болнични листове за гледане на дете , кара родителите да ходят при други доктори за фалшиви болнични .Това трябва да се спре.Не е нормално.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 07:33

    Да обобщим получените досега предложения за Ботевградската стена на срама:

    1.Георги Георгиев, кмет на Ботевград
    2.Цанко Цанов, зам. кмет
    3.Красимир Андреев, зам. кмет
    4.Цеца Иванова, секретар на общината
    5.Анелия Божинова, гл. счетоводител
    6.Ненка Йорданова, финансов директор
    7.Людмила Ненкова, гл. юрист
    8.Маргарита Петрова Кирова
    9. Иван Найденов Начев
    10. Йорданка Гошова Лалчева-Кръстева
    11. Тихомир Василев Николов
    12. Радослав Василев Наков
    13. Даниела Николова Дойчева-Кръстева
    14. Николай Славчов Велков
    15. Йордан Александров Йорданов
    16. Ташка Йотова Дикова
    17. Петър Цоков Николов
    18. Методи Тодоров Методиев
    19. Цонка Димитрова Докова
    20. Даниела Стефанова Николова
    21. Георгина Найденова Романова
    22. Милчо Иванов Владимиров
    23. Момчил Димитров Владимиров
    24. Петя Константинова Кочкова-Бенчева
    00.Даниел Георгиев Ге
    25.Адв.Стоян Стоянов
    26.Симеон Ганчев
    27.Румяна Запорожанова.
    28.ДАНИЕЛА АРБОВА
    29.ДАНИЕЛА ДИНКОВА
    30. ГЕОРГИЕВА - главен инженер на ВиК
    31.Тихомир Николов
    32.Цветанка Арбова
    33.Вилета Ноколова
    34.Ивелина Доковска
    35.Цано "Змея"
    Давайте вашите предложения!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (220)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete