Четвъртък, 2 Май 2024, 17:51

Христо Якимов: Правим три опита за теглене на общински заем за ГПСОВ, а МС ни е превел 8 млн.лв за нея

21 Май 2015, 16:52
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1814 20


„Не сме актуални с призива за оставката на кмета Георги Георгиев, тъй като настъпиха промени в политическата ситуация в общината. Считам, че в политиката трябва да има някакъв морал. След като си избран с листа на една партия, без да коментирам имаш ли качества да бъдеш съветник или не, трябва да имаш достатъчен морал да напуснеш Общинския съвет, а не само да се разграничиш от партията, която те е сложила на това място”. С тези думи общинският съветник Христо Якимов представи позицията си относно искането за провеждане на извънредна сесия по искане на опозицията за оставката на кмета Георги Георгиев.
Якимов заяви, че в настоящия Общински съвет броят на независимите общински съветници, напуснали партиите си е 17, което представлява едно абсолютно мнозинство.
 
Общинският съветник коментира, че най-важното решение в ОбС е гласуването на Общинския бюджет, който бе приет с Решение № 1 през януари 2015. Същия месец с решение № 2 бе прието от мнозинството, (което бе от ГЕРБ) решение за общински заем от 3,6 млн.лв. „Това решение само по себе си вече бе незаконосъобразно”, заяви Якимов като подчерта, че от една страна са мотивите на Областния управител за пълната непрозрачност, с която се прие това решение. „От друга страна с това решение ние като общински съветници превишихме максималния размер на общинския дълг, който е гласуван с приемане на общинския бюджет. Точка 11 гласи, че той е точно 3 милиона лева”, добави Якимов. След оспорването на Областния управител, ОбС с последващо решение прие да се търси заем, но от държавата под формата на безвъзмезден заем за довършване на Градската пречиствателна станция за отпадни води срещу средствата, които са от бъдещи трансфери по бюджета на Общината. По думите на Якимов до този момент по това решение няма сключен договор за заем, тъй като няма индикации,ч че тези пари са влезли в общинската хазна и са платени задълженията към доставчиците. Както стана известно решението от 15 май Общината да тегли нов заем за 1,1 млн.лв е трето решение, който според Якимов е един твърде висок заем и ако се сметнат всички искани заеми до момента, се надвишават 8 милиона лева, а не 3 млн. лв , както е по приетия Бюджет 2015. „Най-притеснителното, е че за този последния заем от 1,1 млн.лв бяхме свикани спешно и ни бяха изпратени докладните записки предния ден. Не става ясно, за какво точно се иска да се изхарчи този заем”, каза Якимов. Формално е записано, че тегленето на заем се налага, поради груби нарушения на Управляващия орган. Якимов обяви, че по повод първото решение за общински заем, общински съветници са влезнали в контакт с УО, след което става ясно, че до 20 януари 2015 г Община Ботевград е отчела изпълнение на 80% на проекта за пречиствателната станция и на 100 % довеждащата инфраструктура. Всички тези средства са били изплатени. „Тогава кмета на общината си позволи да излъже целия Общински съвет , като заяви че преведените от Министерски съвет средства са близо 1 млн.лв.,а  всъщност са над 8 милиона лева. В същото време ни се внушава,ч е Управляващия орган е извършил нарушения, като отказва да ни се изплатят средствата”, подчерта Якимов. В същото време съветникът разкри, че изграждането на Довеждащия колектор от с.Трудовец е заложен в Плана за капиталовите разходи да се извърши тази година. В началото на годината обаче Общината е отчела вече неговото изпълнение. „В случая виждаме, как Община Ботевград лъже държавата, след което общинското ръководство лъже Общинския съвет,че няма такива плащания и се налага да теглим кредити”, обобщи съветникът от БСП. Той изрази сериозни съмнения за връщането на общинския дълг от собствени приходи на Общината.
 
Общинският съветник засегна и въпроса със земеделските земи в общината. Той заяви, че по подобие на община Белово, където кметът е продал цялата общинска земя, в нашата община се подготвя нещо такова, с тази разлика че това са земи по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това са земи, които са принадлежали на хората, преди създаването на ТКЗС-тата, след което са били одържавени, а към днешна дата собствениците им имат право да си възстановят собствеността. Поради това, че не са си определили точно границите на имотите, все още не са им върнати. В същото време ОбС постоянно гласува решения, които са за възстановяване именно на такива земи. В един момент, когато собствениците успеят докажат , къде точно са имотите им, и Община Ботевград вече е продала тези имоти, не е ясно как ще бъдат компенсирани тези хора. „Поличава се едно преливане на средства между отделни пера по бюджета, при което в крайна сметка недостига си остава”, коментира казуса Якимов. Той припомни думите на кмета Георги Георгиев от началото на неговия мандат, а именно, че никога няма да остави задължения на следващо общинско ръководство. „Считам , че за никого не е тайна, че това е последния мандат на кмета георгиев. Той няма как да бъде избран за следващ мандат, независимо дали ще бъде подкрепен от партия или ще се кандидатира за кмет като независим. С цел да се компрометира едно следващо общинско ръководство, съвсем целенасочено Общината се вкарва в дългове”, заключи Якимов. По негови думи към момента тези дългове превишават 5 милион лева и един следващ кмет, който и да бъде той, ще бъде изправен пред невъзможността да финансира и най-елементарни дейности на Община Ботевград. 


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Христо Якимов

Подобни новини

Коментари (20)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Май, 16:54

    Браво, Христо, за смелата и принципна позиция!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Май, 16:58

    Тъпак

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Май, 16:59

    №2 Защо си пишеш името ние го знаем.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Май, 17:19

    Ице,абе защо твойта приятелка,представителка на "Свидетелите на Йехова" в БСП-Ботевград,постоянно ме цензурира.Ако и това е демокрация,по добре да си върнем някой "Тато".Адв.Г.Убенов

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: ff 21 Май, 17:58

    аз към адвоката- а вие като сте толкова честен и морален защо си гласувахте общински апартамент за жената?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Май, 19:01

    Христо Якимов - кмет!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Май, 19:19

    До 5,Не бъди анонимен,нямам жена и ако искаш,можеш да ми станеш.Не подвеждай с лъжите си,напиши си името публично да те опозоря.А иначе,ако си ми жена,ще ти купя апартамент,за да не се чувстваш неудобно под наем.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 21 Май, 19:32

    Ей,ама не сменяйте постоянно заглавията на статиите.Ще си объркате хората,аз не се обърквам.Ще се откажа да Ви чета и няма кой да Ви прави реклама.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 21 Май, 20:24

    Аз към 5-а вие след като искате да спите с мен заедно с мъжа си защо не ми го кажете открито а се закачате през сайта

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Май, 21:03

    Убенов не се занимавай с такива хора ставаш като тях излагаш се,ти си интелектуална дълбочина и сексуален мир.от другарите

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete