Четвъртък, 2 Май 2024, 11:31

И тази година богоявленският кръст бе изваден след повторно мятане

6 Януари 2016, 12:51
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 8819 106


Въпреки студа и ниските температури, шестима бяха ентусиастите, които тази година се хвърлиха във водите на Стара река в Ботевград, за да извадят богоявленския кръст. Ритуалът започна в 12:00ч., където десетки граждани се събраха около коритото на реката на бул. „Трети март”. Според поверието се хвърлят млади мъже, а който го хване, бива честит и здрав през цялата година.
 
И тази година, подобно на миналата, ритуалът не протече гладко. След като отец Николай хвърли кръста в реката, започна усилена надпревара за изваждането му. Един от ентусиастите успя да го хване, но останалите не се примириха и започна люта борба за присвояването му. Младите мъже изпаднаха в словесни и физически спречквания, а кръстът се счупи.
Тъй като до развой не се стигна, последва повторно мятане на божия знак. Повечето от участващите в ритуала се отказаха и този път към водите се втурнаха само двама души.
Кръстът извади 22-годишният Митко Цолов от Ботевград. Той сподели, че първа година се включва в богоявленския ритуал и го прави за здраве.
 
Ситуацията обаче не свърши дотук. Тъй като спорът за кръста продължи, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов реши да раздели паричната награда от 100лв между шестимата смелчаци. Г-н Гавалюгов добави, че отсега нататък ваденето на кръста няма да бъде съпровождано с парична награда.

Източник: balkanec.bg

Коментари (106)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Януари, 12:56

    Счупването на кръста от малоумниците е много лоша поличба! Нищо добро не чака града и общината, особено с този кмет! Мангалите оскверняват кръста за 15 лв!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Януари, 12:58

    Neshtata stavat vse po zle i po zle...prosto veche i dumi nqmam za tova pleme.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Януари, 12:59

    Добре, че отец Борис се е запасил с кръстове...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Януари, 13:12

    АМАН ОТ ЦИГАНИ

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Мир 6 Януари, 13:13

    Според мен не се карат толкова много за кръста, колкото за паричната награда, да който го хване "бива честит и здрав през цялата година", но защо трябва да се борят за това с "люта борба". Не е ли достатъчно да се примириш че друг е хванал кръста и дори да се зарадваш за негово здраве и да си кажеш другия път ще съм аз и може пък да ти се върне. Добре е направил кмета, че е разделил наградата, така за всеки по нещо, но догодина да пробват и без награда, да видим резултата.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 6 Януари, 13:13

    Според мен, трябва да им дадат поне по 20 лева. В този студ да влезеш в тези ледени води си е геройство.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 6 Януари, 13:14

    За съжаление Ботевград става все по цигански.Много жалко, това което се случва не може да се опише с думи.Каквото и да се направи в тази община, няма никакво значение. С тези цигани сме ОБРЕЧЕНИ.Хората са се примирили и напускат България - това е.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анна 6 Януари, 13:15

    До кога ще продължава този идиотизъм - нищо Християнско няма в поведението на "смелчаците" и хората от страни,които наблюдават тези сцени......

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 6 Януари, 13:19

    Циганска работа! Аман от тези примати! Опорочават всичко, до което се докопат! Гадна напаст! Разгледайте снимките да видите как се бият като зверове, като маймуни, като някакви диваци!!! Срам и позор! И тая година ще ни дават по всички телевизии :( На всичкото отгоре не спира да се коти тая сган мръсна... и пак за мръсните, неграмотни и престъпни мангасари - 400 лв. за майките мангалки, а за българките 280 лева. Честито!

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete