Петък, 3 Май 2024, 00:06

Игуменът на манастира „Седемте престола” защитава доверието към православната църква

24 Юли 2015, 14:11
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 3609 29


Тъжен факт е, че православната църква губи доверието и вярата на българите. Бездуховността, която ни съпровожда, често е свързана и с материална деградация – безценни светини се рушат без надзор, поради нехайство, некомпетентност и дори престъпни действия на отговорни служители. За щастие лъч надежда просветва от кътчета на България, успели да запазят Христовите ценности.
Игумени на манастири се борят не само да запазят историческото ни наследство, но и отново да върнат хората в лоното на вярата, като дават пример за забравената от Възраждането грижа и почит към обителта.

Светъл пример за православните християни е отец Венцислав от манастира „Седемте престола” край Своге. Дестинацията се превръща в любима на все повече жители на столицата, решили да отвърнат поне за момент мислите си от суетата и да ги насочат към непреходните ценности. Разбира се, плюс е фактът, че обителта се намира на едва 86 км от София, край село Еленов дол. Помагат и пътищата, поддържани в добро състояние от местната управа. Отделно всяка вечер до манастира отива автобус, който прави връзка с пристигащ влак. Но това не са единствените предимства на светото място. Манастирът е прекрасно реставриран и разполага с 50 легла, паркинг и ресторант.
Манастирските сгради обхващат църква, камбанария, триетажна битова сграда (килийно училище) и двуетажна битова сграда с монашески килии и магерница. Особена историческа и архитектурна стойност представлява старинната манастирска църква "Рождество Пресветая Богородица“. В нея под общ покрив са вградени 7 по-малки църкви (престоли), откъдето е произлязло наименованието „Седемте престола“. Специалистите твърдят, че подобно разположение не се среща никъде другаде сред българските християнски култови сгради. Дворът впечатлява със своята добре поддържана градина с много цветя, цъфтящи храсти и стари дървета, едно от които е едновековна секвоя.
Освен с духовните ценности и уникалната си архитектура обителта привлича интереса и на патриотите, които не забравят българската история, а отец Венцислав строго охранява традициите и паметниците на културата. Сред забележителностите на манастира е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905-1958 г.), който се намира в двора зад църквата. Не случайно тук често на поклонение е идвал Иван Вазов, който е обезсмъртил „Седемте престола” в стихотворението си „Клепалото бие“. В манастира е пребивавал и служил литургия и св. Софроний Врачански, епископ на Врачанската митрополия, в чийто диоцез е попадал манастирът тогава. Обителта „Седемте престола” е била духовен и религиозен център, пазещ искрата на духа и вярата в тежките времена на турското робство. Днешната епоха, макар и не толкова тъмна, също представя своите предизвикателства пред развитието на духовността ни, а ролята на светия отец е не по-малко важна, отколкото на предшествениците му отпреди векове. Със своята грижа както за манастира, така и за посещаващите го миряни отец Венцислав е достоен наследник на достойни предци.

Източник: в. Новинар

Коментари (29)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Кога? 24 Юли, 14:19

    Кога ще има законно работещи таксита в Своге ????

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Юли, 16:22

    пази се отче Бонка кръчма ще ти направи

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Юли, 17:56

    Никогаааааааа.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: георги стоянов 25 Юли, 06:58

    Е Бонка нали ше става кмет на Осеновлак от герб.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Кога? 25 Юли, 08:13

    Номер 3 - Защо мислиш така? Ще се променят нещата! Няма вечни сватби, ако се сещаш какво искам да ти кажа

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: ти да видиш! 25 Юли, 09:15

    Това за светия отец за поп Венци ли се отнася че не разбрах? Моля некой да обясни...

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: анонимен 25 Юли, 09:26

    А къде е паметната плоча на покойния отец Димитър която "достойния наследник" поп Венци изкърти от паметника му? На тая снимка я има ама в момента вече я няма. Който не верва да провери на място.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Кога? 25 Юли, 12:27

    А кога ще има законно работещи таксита в Своге ????

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 25 Юли, 13:26

    Когато влезем в Шенген :lol:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Кога? 25 Юли, 14:01

    Значи никога :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete