Събота, 20 Април 2024, 15:45

Интервю с Даниела Колева за онлайн обучението, ваксинацията в училище и здравето

3 Септември 2021, 11:50
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2731 7


Новата учебна година е на път да започне, но отново поради пандемията се появяват въпросителни относно процеса на обучение. След въвеждането на последните противоепидемични мерки стана ясно, че учебната година ще започне присъствено. Докога, обаче, учениците и учителите ще посещават класните стаи не е ясно.

За онлайн обучението от самото начало до днес, демотивацията на учениците, предпазването от заразяване, както и потенциалното създаване на дискриминационна среда между ваксинирани и неваксинирани ученици част от екипа на Балканец коментира с г-жа Даниела Колева – директор на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“.


- Броят на заразените с COVID-19 се покачва с бързи темпове. Стана ясно, че учебната година ще започне присъствено, но вариантът за онлайн обучение остава на преден план. Как смятате – подготвени ли са учителите, учениците и техните родители за едно наистина качествено и безпроблемно обучение в електронна среда?

- Според мен няма качествено онлайн обучение! То е един резервен вариант на присъствения начин на обучение. Освен учението, ние в училище се грижим за възпитанието и социализацията на учениците. Няма как точно този дял възпитание да се осъществи онлайн. Тогава тази задача пада изцяло върху родителите. Социализацията е най-големият проблем при онлайн обучението.
Що се отнася до качество аз имам едно виждане, че всеки мотивиран да учи ученик го прави – дали в електронна среда, или в присъствена форма. Който не е мотивиран и не иска да учи няма да го направи нито онлайн, нито присъствено.


- Един от коментираните варианти е присъствено обучение при условие, че и учителите и учениците са ваксинирани. Смятате ли тази опция за постижима, въпреки огромния брой хора, които подхождат с недоверие към ваксинацията?

- Смятам, че ваксинирането е личен акт. Всеки един човек познава здравословното си състояние. Всички ние четем и се интересуваме, има много последствия за здравето на човек след ваксинирането. Въобще не смятам, че думата задължително трябва да се използва относно имунизацията. Със задължителни мерки нищо не се постига. Самото предпазване също е личен акт – всеки един човек трябва сам да предприеме мерки, когато се страхува от заразяване.
Какво ще направя и съм правила аз като ръководител? През февруари всички учители си направиха тест за антитела. Смятам, че това е доказателство, дали те са преболедували и след като имат антитела са защитени. По същия начин преди началото на учебната година ще си направим тест за антитела. По този начин аз виждам какво е състоянието на педагогическия и непедагогическия персонал.


- Според Вас възможно ли е да се създаде дискриминационна среда между ваксинираните и неваксинираните деца в училище, тъй като едните ще могат да го посещават, а другите ще се обучават от вкъщи?

- Абсолютно. По този начин се налагат норми и теми на противопоставяне. От една страна училището е задължително до 16 – годишна възраст, а от друга се вкарват правила, които усложняват нещата. Всеки отговаря за здравето си – това е едно от нещата при възпитанието на всеки човек.


- Наблюдавате ли спад в желанието и успехите на учениците?

- Да, наблюдавам. Обучението в електронна среда закърни много от придобитите навици на учениците. Те стават по-мързеливи, чисто физически и психически им влияе.


- Има ли според Вас прогрес при провеждането на часове онлайн? Справят ли се вече учителите по-лесно с платформите и процеса?
- Да. В началото всички учители се страхуваха от тази форма на обучение. Аз съм им благодарна и ги поздравявам за усилията. В началото беше хаос, но те за много кратко време създадоха класни стаи, започнаха да правят и работят с електронни уроци, бързо се приспособиха към новата среда на обучение.

- Какво онлайн обучението не може да замени от един реален учебен час в класната стая?
- За различните предмети е различно. Начинът на усвояване на учебния материал е много по-труден по време на онлайн обучението.

- И за финал – какво е вашето послание към учителите и учениците броени дни преди 15-ти септември?
- Нека бъдат здрави и да не се страхуват! Да се надяваме, че много скоро тази пандемия ще отмине и ще се върнем в реалния свят.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: училище , онлайн обучение , интервю , ППМГ

Коментари (7)

  • Отговори (7) (2)
    1. добавен от: Анонимен 3 Септември, 13:00

    няма ск вакснинирам детето за нищо на света

  • Отговори (1) (3)
    2. добавен от: Анонимен 3 Септември, 18:33

    Това са глупости , госпожо Колева !!!! Не ми се иска и да си отварям устата ,но говорите пълни лъжи относто учителите . Младите и иновативни учители се справят с онлайн обучението . Има уникални от тях ,които просто не могат да бъдат надминати спрямо преподаване .. Нооо ... има ваше протеже ,което си правеше часовете по месинджър или вайбър като пращаше планче и преброяваше децата уж , ама не баш . Вашите протежета са толкова голяма измислица на учители ,че те освен че искат да са на мястото ви друго не правят ,горките деца...
    Адмирации за всички тези учители ,които успяват да бъдат истински към учениците си , да измислят нови правила и да стимулират децата да учат ,както трябва да прави всеки учител ! Д.П.
    , Ц.Г. , Т. В. , И.Ц. , Д.К. , Д.А. , Б.Н. , Н.П. , Ц.П. , Й.П.

  • Отговори (5) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Септември, 18:36

    И въпреки някои спънки , гимназията остава най-елитната в района !

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Септември, 19:18

    Не познавам учител, който да предпочита онлайн обучението.

  • Отговори (2) (1)
    5. добавен от: Анонимен 3 Септември, 21:14

    Тази усвоява средства

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Септември, 14:37

    Абсолютно права!

  • Отговори (3) (3)
    7. добавен от: Анонимен 5 Септември, 19:06

    Гимназията лежи на стари лаври. Може да е било елитно училище, но вече не е. В региона има много по-добри училища, където не промиват мозъците на децата :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete