Неделя, 28 Април 2024, 11:53

Иван Гавалюгов сезира прокуратурата за сериозно ощетяване на общината от нейния бивш кмет

13 Май 2016, 13:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5100 82


Тази седмица кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов внесе сигнал до Софийска Окръжна прокуратура срещу бившия градоначалник Георги Георгиев. Сигналът е за престъпление по чл. 219 от НК
През последните 12г. Георгиев, в качеството си на длъжностно лице, е допуснал ръководената от него община да бъде сериозно ощетена със сума в размер на над 500 000лв в резултат от несъбиране наемите от ползватели на общински жилища.
 
Публикуваме пълното съдържание на писмото на кмета Гавалюгов:

До
Софийска окръжна прокуратура

СИГНАЛ
От
Иван Александров Гавалюгов-Кмет на община Ботевград, адрес: гр. Ботевград, пл. „Освобождение” №13
 
Относно
Престъпление по чл.219 НК
Против:
Георги Цветанов Георгиев, с адрес: гр. Ботевград., бул. „Трети март” №47

 
 
Уважаема г-жо Окръжен прокурор,
Избран съм за кмет на община Ботевград през 2015 год. В началото на настоящата година от Сметната палата на Република България в общината постъпи Одитен доклад № 0400109015 за резултатите от извършен финансов одит на Годишния финансов отчет на  община Ботевград за 2014 г.
В докалада са констатирани редица съществени отклонения по отношение приложимата обща рамка за финансово отчитане. Поради това Сметната палата е изразила отрицателно одитно становище и е отказала да завери годишния финансов отчет на общината за 2014 год.
Предвид разпоредбата на чл.58 от Закона за Сметната палата, при наличие на данни за извършено престъпление, одитния доклад и материалите към него би следвало да са изпратени вече в прокуратурата. Независимо от това, считам, че аз също следва да подам сигнал за престъпление по чл.219 НК, предвид следното:
В цитирания одитен доклад е направена констатация, че:
„Към 31.12.2014 г. не са начислени вземания за отдадени под наем недвижими имоти (собственост на общината) по сметки от раздел 4 „Сметки за разчети – вземания и задължения” в размер на 381 892 лв.”

След като се запознах с нея, незабавно предприех мерки да изясня на какво се дължи тази констатация. Оказа се, че посочената сума е формирана от неначислени вземания за наем от общински жилища. За много от жилищата, собственост на общината, наемните договори са изтекли, след което не са подновени. Вече при липса на действащ договор, не е начисляван месечен наем за съответното жилище. Именно това е довело да натрупване на такава сума.
Възложих на общинската администрация да изготви справка за състоянието на сключените наемни договори за жилищата и за размера на текущите задължения по тях. Поставих и въпрос защо изтеклите договори не са подновени. Беше ми отговорено, че това е станало по изричното нареждане на бившия кмет Георги Цветанов  Георгиев, с мотив „да не се трупат несъбираеми вземания на общината”.
След месец октомври 2015 год. тази практика вече е прекратена и сумите за наеми се начисляват своевременно.
Остава обаче причинена вреда за общината поради несъбран наем в размер на 370 647.65 лв. Въпреки, че незабавно съм наредил всички наематели да бъдат поканени да се издължат, тази вреда вече е налице. Към днешна дата за голяма част от сумата, а именно 289 655.14 лв. вече е изтекла погасителна давност. Това може да се окаже пречка сумата да бъде събрана принудително, поради което за нас остава да чакаме наемателите да платят доброволно.

Предвид всичко изложено дотук, считам, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 219 НК от страна на бившия кмет на общината Георги Цветанов Георгиев. Именно той е лицето, на което е възложено управлението и  стопанисването на общинското имущество. Тези му права и задължения произтичат от общата разпоредба на чл.44, ал.1, т.1 и т.15 ЗМСМА, както и от специалните разпоредби на чл. 12, ал.5 от Закона за общинската собственост и на чл.15, ал.1 от  Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Ботевград и чл.2, ал.1 от Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем в общински жилища на община Ботевград. Според тези разпоредби кметът на общината организира, ръководи и контролира управлението на имоти - частна общинска собственост, и в частност на общинските жилища. На него е възложено и управлението и контрола по управлението на общинската собственост.

Считам, че извършеното престъпление е наказуемо по по-тежко квалифицирания състав за умисъл. Всички деяния са извършени умишлено. Повод за такова твърдение ми дава факта, че наемните отношения с неизрядните наематели не са прекратени своевременно. Още повече, че голяма част от тях са оставени необезпокоявано да обитават общински жилища, без дори да им е начисляван наем. Бившият кмет на общината многократно през годините е внасял в общинския съвет докладни, свързани с общинските жилища и е отговарял на въпроси на общински съветници за наемите и тяхната събираемост. Т.е. той е бил добре запознат с действителното положение, но въпреки това не е предприел никакви мерки. Достатъчно доказателства в тази насока може да се намерят в протоколите от заседанията на общинския съвет. Затова не допускам, че Георги Георгиев би се опитал да отрече умисъла в своето бездействие.
Накрая държа да отбележа и факта, че общината е ощетена със сума, надвишаваща многократно тази, определена като особено голям размер. Вече посочих, че става дума за не начислен наем в размер на 381 892 лв. и 289 655.14 лв. за погасени по давност вземания за наем.

Случаят безспорно е особено тежък, предвид факта, че тези деяния на бившия кмет са продължавали години наред, вследствие на което значително е увреден обществения интерес. Отделно от това е фактът, че в общината има списък от над 600 нуждаещи се от жилище граждани, които няма как да бъдат настанени, докато не се освободят неправомерно заеманите жилища.
Предвид всичко това се обръщам към Вас с молба да проверите посоченото от мен, като в случай, че се съберат достатъчно данни за извършено престъпление, да образувате наказателно производство и привлечете към наказателна отговорност виновното лице.
Прилагам:
1. Одитен доклад № 0400109015 на Сметна палата на Република България.
 
                                                                              С уважение: ..................................
                                                                                                 Иван Гавалюгов
/ кмет на община Ботевград/

  СПРАВКА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ОБЩИНА БОТЕВГРАД      
         
№ по ред ВЗИСКАТЕЛ Дата на предявяване ВИД НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СУМА
1 УО по ОПОС 2007-2013 14.9.2015 регистрирана нередност - скални маси 1 675 578.00
2 МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ м.04-12.2016 временен безлихвен заем - ГПСОВ 3 650 992.00
3 УО по ОПОС 2007-2013 22.4.2016 неверифицирани разходи - ГПСОВ 2 154 868.84
4 НАП -ДИРЕКЦИЯ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ 27.4.2016 неверифицирани разходи -Туризъм 905 941.08
        8 387 379.92



Източник: balkanec.bg

Коментари (82)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:08

    ПО ПРИНЦИП СЪМ ЗА ДЕМОКРАТИЧЕН ПОДХОД.Нито съм фен на Гавалюгов,нито на Георгиев.Ама защо такива сигнали няма и в съседната община?!Там са още в робовладелския строй.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:20

    Тези скални маси ни втръснаха вече, разбра се, че като си ги иска министерството да си ги вземе, общината нито ги е продала нито пари от тях е взела.За Пречиствателната станция г-н Галалюгов си спомняме всички, че вие писахте като луди, за да не се дострой, но и вие се бяхте наредил да я откривате.Та айде с тези празни приказки и оправдания стига вече, ами вземете да свършите нещо.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:21

    Браво кмете!Браво Иване!Дано,ама надали!!!???

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:25

    2,от офиса на невежата фирма на строирвля тулч!Дръндай даху!!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:30

    Още има, до 20 милиона има на къде да се появяват корекции!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 13 Май, 15:11

    Не мое да има толкова ограничен човек като №2 тези глупости ги дрънкаш под диктовката на Тулата.Ясно са посочени нарушенията на твоя любим кмет в основанията за глобите който ще плащаме всички и ако твърдиш,че някой е писал това потвърждава само,че написаното е било самата истина.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Май, 15:13

    Кой крал крал,кой не е крал да е крал...Не могат да вземат и стотинка от стария кмет...Не знам такъв в България да е връщал пари...

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Май, 15:25

    №7 Мнение на крайно ограничен човек стоящ близко до Георгиев.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: bai mangal 13 Май, 15:31

    Osnovnata snimka na gavaliuglio e da se snima s raspereni race

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete