Неделя, 5 Май 2024, 10:05

Иван Гавалюгов: ВиК "Бебреш" не инкасира общинските съоръжения

17 Април 2015, 14:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2192 13


На 16 април гости в предаване по местна телевизия бяха общинските съветници Иван Гавалюгов, Цветан Цолов, Христо Якимов и Филип Филипов. В началото на седмицата те отправиха покана към кмета Георги Георгиев за публичен диспут по наболели за общината проблеми. Градоначалникът, обаче, не се яви, а изпрати писмено своите доводи за отказ. Поради тази причина предвиденият диспут не се проведе, а общинските съветници дискутираха отправените преди месеци въпроси към кмета, на които все още не са получили отговори.
 
В предаването Иван Гавалюгов засегна болната тема за водното дружество ВиК „Бебреш” ЕООД, а питането към кмета гласи: Какви разходи за ползване на водоснабдителни и канализационни услуги през последните три години Община Ботевград е изплатила на ВиК "Бебреш" за предоставени услуги на следните общински обекти: Общинска администрация Ботевград, кметствата в селата на община Ботевград, обществените чешми, градските фонтани и шадравани, плувния басейн в учебния спортно-тренировъчен център "Васил Левски“, открития градски басейн в общинския спортно-тренировъчен комплекс до Арена Ботевград, учебен спортно-тренировъчен център "Балкан", общински градски стадион "Христо Ботев" и общинска спортна зала "Балкан".
„Докато аз бях председател на баскетболен клуб „Балкан”, за период от 4г. никой не ме потърси да платя вода. Оказа се, че старата спортна зала дори не е абонат на ВиК- дружеството и съм почти сигурен, че няма водомер. Тогавашният управител на ВиК Гачо Гачев ме уверяваше, че вода не се плаща и няма за какво да се безпокоя”, заяви Гавалюгов. Той отправил запитване до кмета Георгиев и до настоящия управител на ВиК Радослав Наков относно стопанисването на общинските съоръжения. „Получих отговор само от г-н Наков, но този отговор бе доста лаконичен, дори заблуждаващ. В него се посочва, че дружеството не заплаща такса „Водоползване” за обществените чешми, защото водата се ползва за обществени нужди. Това е в разрез с наредбата, която гласи, че употребената от общински съоръжения вода се заплаща от общината. Оказа се, че в нашата община това не се случва и отново се извършва нарушение”, допълни Гавалюгов.
 
В отговора на г-н Наков се посочва още, че неинкасирането на стадион "Христо Ботев", учебно-тренировъчен център "Балкан", плувен комплекс „Васил Левски” е резултат от водената социална политика на дружеството за подпомагане развитието на спортните умения на децата в общината. Според Иван Гавалюгов, подобно решение не е взимано от Общински съвет, а то е еднолично от управителя. Известно е, че общината отделя между 150 000лв и 250 000лв за издръжка на спортните съоръжения, а държавата също отпуска целеви средства. Следователно съществуват средства за заплащане на употребената вода, а на практика това не се прави.
 
Според неофициална, но достоверна информация на Иван Гавалюгов, плувният басейн в спортния комплекс „Васил Левски” няма монтиран водомер и не заплаща вода. Ако тя се инкасира на база, то вероятно платената вода е в минимални количества – около 5 кубика на месец. Водните консумативи на басейна са далеч по-големи. Оказва се, че комплексът развива търговска дейност, а не плаща основния си консуматив, а именно стотиците кубически метра вода, с която се пълни.
 
От отговора на Радослав Наков не става ясно дали през последните 10г. община Ботевград също плаща редовно употребената вода. Единствено се уточнява, че към настоящия момент се извършва инкасиране на Общинска администрация. След направена проверка се оказа, че кметствата също се инкасират ежемесечно на база, а не на водомер.
 
Иван Гавалюгов е категоричен, че ВиК „Бебреш” доброволно се лишава от средства, които според наредбите трябва да постъпват в дружеството. По този начин се ощетява не само ВиК, но и жителите на общината.

Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: shileto 17 Април, 15:05

    I na toq mu se doiska posta na kmeta..... Q da si durji atlantisa monopolista koito durji nai visokite ceni na Internet v cqla bulgaria... i ne dopuska chujdi firmi da lveznat v malkite gradove za da balansirat estestvenite mu ceni.
    No toi ne e glupav, che se kandidatira... Glupavi shte ostanete vie, che shte go izberete.... :!:

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Април, 20:56

    samo da kaja 4e koito e vdignal prast na bate gogo ni6to dobro ne go 4aka taka 4e ivan ceci biznesa i drugi 6matkari da vzemat da svalqt garda 6toto tova e zagubena kauza.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Април, 21:05

    г-н Гавалюгов ще те призная ако сега се заемеш и с двата дома за увредени деца. Разровете се и там и кажете на Ботевградчани защо на персонала се заплаща мизерни заплата от 300лв. Защо не се зачита и изплаща прослуженото време.Свържете се с координатора на този проект. Колко пари и там са откраднати.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Април, 14:22

    и кво от това

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 18 Април, 14:35

    Много циганяв тоя бе ужас

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Април, 18:04

    Ами това не е вярно. Просто водата ни не струва и общината се ръководи от принципа да плаща точната цена -нищо. Ние не сме се светнали навреме и си плащаме. Някой да пие вода от водопроводната?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 18 Април, 18:33

    В никоя нормална страна не се пие от чешмите Поинтересувайте се малко

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 18 Април, 18:35

    Мангалче от Судан това е Гавалюгов

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 19 Април, 19:07

    a ti mangal nedoklaten ot maalata

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete