Понеделник, 29 Април 2024, 04:16

Изложба на корейско традиционно изкуство

11 Юни 2013, 14:43
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2634 1


Изложба на корейско традиционно изкуство е експонирана във фоайето пред библиотеката в читалище „Градище 1907“ в Своге. Тя ще продължи до 28 юни, като експонатите от нея се предлагат за свободна продажба.
Изложбата на мозайки носи екзотичното име “Mанньонхва“, което в буквален превод означава „вечна картина“, сподели пред balkanec.bg секретарят на читалището Аделина Ангелова. Картините съчетават блясък и цвят на мидени черупки и раковини, които са основният материал в тях.
Освен картини, в изложбата са представени и интересни гоблени. Корейската бродерия е вид национално изкуство, което отразява красиви и фини чувства на корейските жени, разказват организаторите на изложбата от корейското посолство у нас. Главни жанрове на ръчната бродерия са природни пейзажи, портрет, животни и растения.
Експонатите „Манньонхва“ пък имат хилядолетна предистория. Повече от 1000 години корейски майстори на приложното изкуство са започнали да украсяват мебели и предмети от бита с черупки на мекотело.
Съвременните корейски майстори разширяват възможностите на тези естествени материали в занаята, в резултат на което през 60-те години на миналия век се създава нов вид мозайка от раковини, съчетаващи елементи на приложни и изящни изкуства.
Дълготрайността на материалите дава и името на мозайките - “Mанньонхва“.
В Корея, страната на утринната свежест, която идва от морета от три страни, художниците имат богат избор от материали за работа. Така те създават красиви пейзажи от този сравнително млад вид представител на изкуствата и занаятите, който бележи все повече популярност в цял свят.


Източник: специално за balkanec.bg Мария Лазарова

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete