Петък, 3 Май 2024, 15:54

Изненадващо: Предложение от опозицията бе прието!

14 Януари 2015, 12:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4156 5


Проектът за Бюджет 2015 на Община Ботевград с рамка от 35 милион лева бе приет днес след 3 часа и 20 минути дебати. Бюджетът за настоящата календарна година бе утвърден с гласовете на 19 общински съветници, които гласуваха „за”, 5-ма бяха „против”, четирима се въздържаха и един – не участва в гласуването. Против гласуваха съветниците от опозицията д-р Веселка Златева, адв. Христо Якимов, д-р Марияна Горгачева, Филип Филипов и Иван Гавалюгов. Въздържаха се Марияна Босовска, Цветелин Цветков, Цветан Цолов, Цеца Христова, а Яница Иванова и Цветан Миньовски гласуваха „за”.
 
Прецедент в работата на Общински съвет бе приемането на предложение от опозицията. Д-р Веселка Златева от БСП предложи 100 хил.лв. от резерва на Общината да бъдат заложени за здравеопазване( за ремонт и апаратура на МБАЛ). Всичките присъстващи двадесет и осем общински съветници подкрепиха предложението й, а Николай Димитров не участва. Освен това, д-р Златева бе направила още едно предложение, което обаче не бе прието. То бе по повод искането й да се направи ремонт на пътя от Врачеш до Врачешкия манастир „Св.40 мъченици”. Тримата съветници от групата на ГЕРБ - Ташка Дикова, Даниела Дойчева и Методи Методиев, родени във Врчеш не подкрепиха предложението на д-р Златева. Кметът Георги Георгиев заяви, че преди да стане кмет на този път 20 години не е правен ремонт. След като той дошъл на власт са изпълнени три пъти ремонтни дейности. „Даже миналата година му правихме ремонт”, каза той.
 
В хода на разискванията по най-важния документ на Общината, постъпиха редица предложения от опозицията. Нито едно от тях обаче не мина през гласуването.

Филип Филипов внесе 4 предложения. Първото бе да отпадне точка 29 от проекта за бюджет, тъй като противоречи на чл.62 от Закона за местните данъци и такси. Второто му предложение бе предвидените 100 хил.лв. за ремонт и реконструкция на детските площадки да се завишат на 200 хил.лв. Третото му предложение бе 200 хил.лв. да бъдат пренасочени от средствата, предвидени за реконструкция на Градския парк и да бъдат използвани за ремонт на улици в Ботевград, на които най-често стават ВиК аварии. Четвъртото предложение на Филипов бе средствата от 10 хил.лв за подпомагане на граждани да бъдат завишени на 40 хил.лв. Парите да дойдат от средствата, предвидени за почивка на 150 деца и на млади семейства на българскоро Черноморие, предложи още Филипов.
 
Адв. Христо Якимов препоръча да не се гласува намалението от 40%, както е записано в проекто-бюджета за подпомагане на децата в детските градини при заплащане на таксите, преди да бъде изменена Наредбата, където по думите му е записано, че намалението е 50%. Кметът Георгиев, заяви, че това ще бъде обект на разглеждане на следващо редовно заседание. "Ще видим как е записано и можем да определим, че тази помощ ще бъде до 50% от таксите". Предложението на адв. Якимов не бе прието.

Предложението на Иван Гавалюгов да се върне за преработване точка II от проекто-бюджета също не срещна подкрепа от мнозинството. Според него Бюджет 2015 е поредния „ балон , който ще се спука” и е неизпълним, „аматьорски и скълъпен”.  Цеца Христова направи предложение от 10хил.лв, постъпили в общинската хазна в резултат на реализирани търгове да отидат за направа на тротоар в южната част на ЦДГ”Слънце”. Предложението й не бе подкрепено. 

Общинският съветник от групата ГЕРБ Йордан Йорданов направи предложение 250 хил.лв. да бъдат отпуснати за издръжка на БК"Балкан". Всичките двадесет и девет съветници го подкрепиха.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:25

    нищо изненадващо-предложението бе прието,тъй като кмета нареди на своите съветници да гласуват положително.Освен това предложението беше общо за здравеопазване, кмета го извъртя конкретно за болницата.Нищо лошо, разбира се.Но знаете ли защо приема част от направените от опозицията предложения-с мисълта, че ще гласуват бюджета като цяло.И недай си боже, не го гласуват,няма да реализира техните предложения.Каза го неколкократно.Опит за сделка ,или казано с други думи опит за купуване на гласове на съветници

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:44

    No edistvenata koiato mu se varza be Yanica Ivanova

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Януари, 18:26

    В предизборна ситуация няма нищо изненадващо!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: anonimen 14 Януари, 19:52

    1 kakvo se opitvasch da kagesch? zelia givot e sdelka. Ti se opitvasch da kagesch che ti gibeesch bes smetka? Pausata megdu uchebnite chasove svarschi dai da se pribereme na nebeto

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete