Сряда, 1 Май 2024, 16:39

Как да изберем мебели за кухнята?

17 Октомври 2022, 06:19
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 779


Няма да сбъркаме, ако кажем, че кухнята е сърцето и душата на всеки дом. Изключително важно е това място да е уютно и комфортно, поради което трябва да обърнем специално внимание на избора на обзавеждане. Добре е, преди да се захванем с това, да си направим проект, който да следваме. Това ще ни помогне много, а и ще ни спести време.

Какво означава понятието “работен триъгълник”
Мивка, хладилник и печка. Това са основните уреди за абсолютно всяка кухня. Теорията за работния триъгълник гласи, че поставянето им под тази форма ще направи помещението достатъчно функционално и удобно. Съвременните кухни съдържат много други мебели и уреди, но основният смисъл тук е да разположите всичко в една траектория, за да ви бъде удобно по време на готвене.

Най-правилното разположение на мебели и уреди може да се направи, след като помислим какво ни се налага да използваме най-често. Когато си отговорим на този въпрос лесно можем да направим удобна подредба в помещението.

Видове оформление за кухнята
От онлайн магазин Икеа ще ни дадат малко подробности за различната подредба на кухненските мебели и уреди. Благодарение на тях ще ви е по-лесно да усвоите правилно наличното пространство:

1. U-образна – такъв тип оформление би било подходящо за правоъгълни или квадратни помещения, в които трябва да поставите множество шкафове, плотове и друг тип мебели. За да бъде удобно подобно разположение, направете дължината между успоредните линии от 1,5 до 2 метра, като зоната между тях да не е с ширина, по-голяма от 2,5 метра.

2. L-образна – това е стандартна опция за кухни, които едновременно с това са и трапезарии. Подобно изглед ще раздели пространството на функционални зони.

3. Полуостровни/островни – този тип разположение на мебели и уреди е подходящо за големи помещения. Традиционната версия на островната кухня е плот, оборудван с мивка или готварска печка, поставен в средата. В този случай барът става център. Естествено вие сами решавате точно какви функции желаете да се използват в тази зона. Стандартните размери са между 120 и 180 сантиметра, като най-често се състои от два или три модула.

4. Линеен тип – линейните видове са подходящи за тесни стаи. Вградено оборудване под плота ще ви помогна да оползотворите пространството достатъчно ефективно.

5. Двоен ред – подобна подредба на мебелите в помещението ще спести доста място. За помещения с малки размери, употребата на висящи шкафове е най-доброто решение. Постарайте се между двата реда да има достатъчно свободно пространство.

Мебели за Кухни


Материали
Мислейки как да изберете визия за кухнята, не забравяйте, че MDF и ПДЧ плоскостите са бюджетни и следователно популярни материали. Характеризират се със здравина и интересни цветови визии.

Ако се интересувате от средна цена, се препоръчва използването на MDF за мебели. Този материал може да бъде покрит с PVC филм, пластмаса, емайл и други. Компоненти в състава на MDF му дават способността да устои на развитието на мухъл и гъбички, както и да понася високи температури без деформации, което е изключително ценно за всяка кухня.

Избор на цвят
Както дизайнерите, така и психолозите са единодушни в мнението, че цветовете имат власт над настроението и благосъстоянието на човек. Точно поради тази причина е изключително важно да правите правилен подбор на нюансите, които ще притежават помещенията в дома ви. За цветове като червено и оранжево се смята, че повишават апетита, а зелено и синьо го намаляват. Тъмните цветове са подходящи за по-големи помещения, поради което не биха били подходящ избор, ако съчетавате кухня, трапезария и хол.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (203)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (58)
70% Complete