Събота, 4 Май 2024, 12:19

Как да изберем тример за трева

8 Юли 2022, 15:39
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 730


Тримерът (или храстореза) е най-компактното електрическо устройство за грижа за тревата и борба с плевелите. Как да изберем правилния модел сред голям брой предложения? Да я караме по ред.

Във всяка област със сигурност ще расте нещо - в най-добрия случай морава, в най-лошия - плевели. Първите трябва периодично да се полагат грижи, вторите трябва да бъдат унищожени. И в двата случая не можете без косачка. Вече обсъдихме кое е по-добро: тримери и класически "колички". Нека да поговорим за това какво да търсите, когато купувате тример за трева. Списъкът с функции е наистина голям:
• Тип задвижване
• Местоположение на двигателя
• Мощност
• Тип режещ елемент
• Ергономичност
• Допълнителни опции

Тип задвижване
Ако ще купувате тример, първо отговорете на въпроса: имате ли нужда от устройство с бензинов или електрически двигател?
Бензиновият двигател осигурява пълна автономност. Можете да косите поне в съседната нива - нищо не ви ограничава. Освен, разбира се, теглото, което е доста голямо за бензиновите модели. Подготовката на такова устройство за работа понякога не е лесна. Двигателите могат да бъдат четиритактови или двутактови: последните трябва да се пълнят със смес от масло и бензин.

Между другото, изгорелите газове, заедно с характерното пращене от работата на двигателя на такъв тример, също нарушават идилията - така че тази опция не е подходяща за всички. Но можете да косите не само трева, но и растения с дебели стъбла - винаги ще има достатъчно мощност с резерв.

Предимства:
• Голяма мощност

Недостатъци:
• Голямо тегло
• Необходимостта от зареждане с гориво и поддръжка
• Високо ниво на шум
• Изпарения от трафика

Електрическият мотор е значително по-тих. Не е необходимо да се презарежда, просто го включете в електрически контакт. Между другото, има модели на батерии, но те са доста скъпи. Икономичните електрически тримери не са толкова мощни, така че дебелите стъбла могат да бъдат проблем. Но без изгорели газове и треска: наслаждавайте се на работата си.

Предимства:
• Опростен дизайн с ниска поддръжка
• Леко тегло
• Тиха работа
• Достъпна цена

Недостатъци:
• Не винаги достатъчно мощност
• Зависимост от изход (за мрежови модели)

Местоположение на двигателя
Бензиновите тримери имат доста тежък двигател, така че той е разположен отгоре (по този начин е много по-лесно да носите устройството и да го косите). Електрическите модели имат различни схеми. По-ниската позиция на двигателя е типична за тримери с ниска мощност, а при модификации с мощност над средната мощността обикновено се поставя отгоре. Последният вариант е по-практичен: двигателят има по-добро охлаждане, земята и окосената трева не попадат в него и отново е по-удобно да се работи с такъв тример.

Мощност
След като това не е кола, защо изобщо да мислим за мощност? Всичко е много просто: когато работите с дълги, гъсто растящи растения или дебели стъбла, за двигателя става трудно да завърти вала. Ако мощността му е недостатъчна, тримерът постоянно губи скорост, прегрява и се изключва. По правило такива проблеми са присъщи на електрическите устройства - за бензин с мощност, както отбелязахме, всичко е наред.

Каква трябва да е мощността на тримера?
За редовна грижа за моравата са достатъчни 300-400 вата . Под редовно имаме предвид навременно косене, под тревна площ имаме предвид тревата, а не плевелите. За такива задачи е подходящ по-обикновен модел.
Универсална опция - от 400 до 800 вата. Това е достатъчно, за да премахнете малки плевели и да подрежете обрасла морава.
За тежки условия - повече от 800 вата. Такива модели ще се справят с гъсти гъсталаци и са подходящи, например, ако рядко посещавате терена.
Ако говорим за бензинови тримери, там все още е по-лесно - като правило мощността дори на основните модели е доста висока.
До 1,5л. с. - подходящ за летни жители и собственици на малки парцели. Те могат да косят, като правило, само с корда и изискват почивка след час и половина.
1,5 - 2,5 литра. с. - универсален вариант за тревни площи, ливадни треви, плевели. Такива модели ще се справят дори с големи площи, те не изискват почивка за повече от 3-4 часа.
Повече от 2,5 литра. с. - професионални модели. Улеснете борбата срещу сериозни гъсталаци или сено. Те могат да работят както с въдица, така и с ножове.

Тип режещ елемент
Има само две : метален нож и корда.

Корда
Това е най-популярният вариант. Завъртяна на висока скорост, влакното коси перфектно трева и стебла.

В процеса на косене се консумира малко, така че е по-добре да си купите нов и да го навиете на макара. Кордите могат да бъдат с различни секции и различни диаметри. Колкото по-мощен е тримерът, толкова по-дебела е кордата, с която може да работи.

Ножът е добър за тежка работа, надежден и издръжлив. Но има и недостатъци: металът не реже мека трева, а я отрязва, освен това е лесно да се повреди върху камък или други твърди предмети (фундамент, стълбове за ограда).

Разбира се, той е тежък, така че тримерът трябва да има голям запас от мощност, за да завърти ножа до желаните скорости.

Ширина на косене
Това е параметър, който показва колко широка ивица можете да косите с едно минаване. Разбира се, всеки иска повече. Но колкото по-голяма е ширината (т.е. диаметърът на работната глава), толкова по-обемно и по-тежко е устройството. Съветваме ви да се съсредоточите върху 35 см, когато работите с малки площи или косите между лехи, цветни лехи и други обекти. Ако площта на моравата е голяма, по-добре е да вземете модели от 42-45 см.


Ергономичност
Тримерите изглеждат много сходни, но някои могат да бъдат чудесни в ръката, докато други могат да бъдат неудобни. Разбира се, когато купувате устройство, в идеалния случай трябва да го пробвате. Но повечето магазини нямат търговска зала, така че нека обърнем внимание на една ключова характеристика. Лентата може да бъде права или извита. С права шина е по-удобно да косите на равни площи. Но ако имате сложен терен, вземете по-добре извити.

Допълнителни опции
Няма толкова много тримери. Ако нямате много място за съхранение или често носите устройството си в колата си, изберете опцията със сгъваема дръжка. За тези, които купуват тример за честа и продължителна работа, още един важен съвет: проверете дали има колан в опаковката.
Без значение колко лек е моделът, ръцете започват да се уморяват след второто скосено тъкане. Коланът премахва натоварването от ръцете - може да има една каишка (най-популярният вариант), две или дори цяла чанта, както е обичайно за професионалните модели.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete