Петък, 26 Април 2024, 11:39

Как се отразява инфлацията на кредитирането в България?

10 Септември 2022, 10:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1016


Кризата в Украйна и предшестващата световна пандемия сериозно засегнаха икономическата обстановка в България и Европа. Последвалото покачване в цените на горивата и ел. енергията породи нарастваща инфлация, която за второто тримесечие на 2022 г. достигна ръст от 13,4% на годишна база. Все пак кредитите на домакинствата в България продължиха възходящия си тренд и достигнаха размер от 31,5 млрд лв (14,9% годишен ръст), а потребителските кредити възлязоха на 14,55 млрд (с 13,1% повече от юли 2021 г). Следва ли да се очаква, че инфлационният натиск ще повлияе върху ръста на лихвените проценти по кредитите? Ще станем ли скоро свидетели на сериозно покачване на лихвените ставки?

Каква е ситуацията в България?
Според “Банкерь” времето, през което можеше да се вземе ипотечен и потребителски кредит на добра цена, изтича в края на това лято. У нас ипотечните кредити все още са на ниски и по-конкурентни нива в сравнение с тези в развитите държави (една от най-ниските лихви за ипотечен кредит за срок от 35 г. е в България - само 2,3%). Статистическите данни сочат, че за изминалата 2021 г. на потребителите са били отпуснати рекорден размер ипотечни кредити (почти 5 млрд лв). Според родната централната банка въпреки че през юни не се наблюдава ръст в броя на отпуснатите кредити, размерът на общата им сума е нараснала.

Банките предприеха мерки за облекчаване на загубите от инфлация, като отмениха таксите за обслужване на депозитите, а небанковите финансови институции продължават да поддържат лихвени проценти, които са по-високи от тези на банките. Това не пречи предлагането на бързи кредити онлайн в страната да продължи стабилният си ръст и в средата на 2022 г да достига 4,121 млрд лв. Много от фирмите за бързи кредити също предоставят някои облекчения, като безлихвените Вивус кредити, които фирмата предоставя на всеки нов клиент.

Финансовата криза в САЩ
Тази година в САЩ бе отчетен безпрецедентен седмичен ръст на лихвите по ипотечните кредити, който за първи път от кризата през 2008 г. достига нива от 5,78%. Според анализатори това е в резултат от мерките, които федералният резерв на САЩ взе за канализиране на инфлационния ръст и справяне с кризата. Покачването на цената на ипотечните заеми неизменно ще намали тяхното търсенето (5% по-малко кандидати в сравнение с миналата година), а също така ще причини спад в имотните сделки в страната. Въпреки проблемната икономическа обстановка в Щатите, доларът за първи път от две десетилетия задмина котировките на еврото, което означава, че българският лев губи позициите си на международните валутни пазари.

Кризата даде шанс на една от нашите водещи фирми в бранша за бързи кредити – Credissimo – да достигне успешно третия по големина пазар в латинска Америка - Колумбия. Освен това експанзивната политика на фирмата доведе до разширяването ѝ и в други държави, като пазарите на Испания, Германия, Македония, Полша, а също така си партнира и с японски инвестиционни фирми.

Европейската централна банка и лихвите в България
Промените, които ЕЦБ (Европейската централна банка) може да предприеме в регулаторните си изисквания към банките, се обуславят от курса на основния лихвен процент. През месец юли тази година управителният съвет на ЕЦБ реши да повиши основните лихвени проценти с 0,5%, което е първата такава стъпка от 11 години насам. В свое изявление ръководството подчерта, че с този акт се цели да се понижи ръстът на инфлацията и се очаква тя да спадне до 2%, който процент е здравословен за една пазарна икономика.

До средата на годината БНБ все още се въздържаше да прави промени, но се очаква още през есента да повиши лихвените проценти, следвайки политиката на Европейската банка. Много източноевропейски страни вече повишиха лихвените си проценти от 3% на 6,15%, като инфлацията там е по-ниска от тази в България. Според прогнозите лихвите по депозитите ще се повишат с четвърт процент, но остава тенденцията за по-нататъшно покачване. Според икономическия анализатор Левон Хампарцумян промяната на лихвените проценти по кредитите няма да настъпи внезапно, а плавно и постепенно.

Някои малки банки вече предоставят депозити с над 1% лихви, но тези смели начинания все още са рядкост на българския пазар. Предпазливостта на банките се дължи и на предупрежденията от страна на БНБ, че покачването на лихвите по кредитите може да доведе до дестабилизиране на кредитния климат и до влошаване на условията за погасяване и рефинансиране на кредитите.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete