Сряда, 1 Май 2024, 16:04

Какви са част от опасенията на българските граждани при въвеждане на еврото?

10 Април, 08:31
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2185 11


Нараства желанието за яснота и защита на потребителските права при въвеждането на еврото в България, показа анонимно онлайн проучване. Над 77% от участниците в допитването са изразили становището, че искат изрична забрана за връщане на "смесено ресто" - в лева и в евро. В сега предложения законопроект за въвеждане на еврото се предвижда, че рестото при плащане в лева трябва да бъде приоритетно в евро, но това води до опасения в потребителите за нелоялни практики сред търговците.

Анкетираните изразяват желание всяка цена да бъде обявена в лева и в евро по време на двойното обозначаване на цените. Те призовават за разяснителна кампания и засилени контролни мерки срещу изкуственото завишаване на цените. Представители на бизнеса от своя страна настояват за улеснение на търговците при обмяната на валутите, за да се осигури своевременно редовно и достатъчно количество евро за ресто.

Опитът на Германия при замяната на марките с евро подчертава необходимостта от ясно обозначени цени и подготовка за промяната. Това показва важността на разяснителната кампания и прозрачността във въвеждането на новата валута.


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (9) (16)
    1. добавен от: Анонимен 10 Април, 08:54

    На първо юясто целият ни валутен борд отива в ЕЦБ и евролемурите го гепватнай-нагло. Както ще слощ
    жат ръка на Стебърния фонд и на парите от Здравната каса. За разлика от изтърбушените фондове в "богатия" запад, тук все още някакви пари има. Да не говорум за рекета, на който ще ни подложат хищноците от Кауфланд, Лидл и всички по веригата. Освен това ставаме съдлъжници заедно с гърци, италианци и португалци. Не ни трябва евро сега.

    • (15) (7)
      1. добавен от: Анонимен 10 Април, 09:11

      Типичен пример за неграмотен и глупав коментар, от неук човек.

    • (6) (4)
      2. добавен от: Анонимен 10 Април, 09:32

      Възрожденец. :lol: :lol: :lol: Колко лесно манипулират неуките хора...

  • Отговори (12) (2)
    2. добавен от: Анонимен 10 Април, 09:08

    Ние,като по правило сме приели,че в сайтовете трябва да се пишат глупости, затова и те постепенно отмират. Те биха могли да бъдат истински информационен източник на хората.
    Макар, че фиксирания лев, малко ще пострада при замяната с евро, то има един проблем, за който никой не говори, вероятно да не се плашат хората. Кредитите! С влизането в Еврозоната, Българските банки попадат под контрола на Централната Европейска банка, а там нещата са строги и справедливи. В България,вероятно всеки трети човек е с кредит, някои с много голям при смешен лихвен процент, повлиян от наличието на много спестявания в банковия сектор. Той е плаващ, под 2%. В цяла Европа ,вече е тягостно за кредитополучателите. Докато в ЕС, той надскочи 5%, в Англия надскочи 5.5%. Привърженик ъм на Еврозоната, но приятелски съветвам младите хора да си правят сметките. Кога, ако не когато са младитрябва да опитат да придобият жилище, но за все повечев Европа, тов е невъзможно, защото 25-30 годишния кредит,вече оскъпява жилището три пъти и никой не гарантира следващо покачване. В Люксембурски банки дават,вече фиксиран кредит на 12.5%. Не плаша никого,нито уча някого, но вичко по-горе е истина. Жилище за 250 000 евра, може да ти излезе милион. Всеки има глава на раменете си.

  • Отговори (12) (9)
    3. добавен от: Анонимен 10 Април, 09:15

    Нашият лев в момента е вързан към еврото с твърд курс. И то от доста години. Курса не може да бъде променян и ако влезем в еврозоната никой няма да може да промени курса. На практика и сега използваме еврото само, че с надпис лев. България е част и от механизма ERM 2. Разликата е че сега нямаме право на глас относно фискалната политика на ЕЦБ и не участваме във вземането на решения там. Разбирам и страховете на хората, но един хляб ако сега струва два лева, няма да стане две евро. А ще е едно евро, освен ако някой некоректен търговец реши да го направи евро и тридесет цента, като шани с курса. Или не обозначава правилно курса, важен е контрола и актовете мога да ви кажа, че ще са много сериозни и солени за нелоялните търговци.

    • (10) (12)
      1. добавен от: Анонимен 10 Април, 09:20

      От геополитическа гледна точка влиянието и тежести на България ще се увеличи и ще имаме още един механизъм, с който да натискаме държави в региона, особено Македония и Сърбия, с който ще имаме бъдещи проблеми и нерешени въпроси. Съгласен съм и с хората казващи, че тогава ЕЦБ и техните чиновници ще имат малко повече власт в България, но в Еврозоната не може да има КТБ 2, защото на онези във Франкфурт не може Шиши да им кихне пет лева и те да гледат на другата страна.

    • (6) (3)
      2. добавен от: Анонимен 10 Април, 14:54

      №3 Ти малко тъпичък падаш, макар и дървен философ. Да курса на лева към еврото ще се промени незначително, въпреки, че ти казват,че няма. Много хора бъркат Шенген, с Еврозоната и подчертават плюсовете на Шенген.Те наистина са значими. Еврозоната и Европейската централна банка,са друга бира и косвените щети се разбират по-късно/като кредитите, например/,посочени по-горе.

    • (4) (3)
      3. добавен от: Анонимен 10 Април, 17:55

      Малко икономист падам, а курса НЕ може да се промени. За да бърка някой Шенген и Еврозоната се иска "талант". Нямам такива познати и приятели. От влизането в Шенген със сухопътните граници ще имаме растеж на БВП с между 3-5%. В парично изражение са доста пари. Другата бира е че българските фирми губят по стотици милиони от транзакции и постоянното обменяне на левове в евро. Пари, които могат да останат в нашата икономика, а не да отиват в банките и други финансови институции под формата на такси. Има леки минуси, но на везната плюсовете са МНОГО повече. Имам наблюдения, че във Чехия също започват да обмислят членство или поне дебатите започват. Докато Полша е голяма държава с прилична икономика и може да си позволи да не приема еврото. Тази година Хърватия очаква рекорден туристически сезон и връзката с Шенген и Еврозоната е ясна с Шенген повече, дано скоро и България се придвижи натам и да имаме по-силна икономика и по-висок стандарт на живот.

  • Отговори (5) (6)
    4. добавен от: Анонимен 10 Април, 11:51

    Точно, сега в момента членовете на еврозоната взимат решения, които важат и за нас, заради обвързването на лева с еврото, но ние нямаме право на глас, когато сме членове на еврозоната ще можем и нашите интереси да се взимат впредвид. А не само да изпълняваме.

  • Отговори (9) (5)
    5. добавен от: Анонимен 10 Април, 11:56

    Когато един грък се ражда, един евреин реве, защото се е родил по-хитър човек от него. Където са гърците там е интереса и силната страна на монетата, по думите на техни вече бивши министри въпреки кризата са искали помощта на американците за да останат в еврозоната, въпреки натиска и парите на Германия да излизат. А всеки с наблюдения в Гърция знае, че въпреки "голямата" криза винаги са живеели богато и са били три пъти по-богати от всички на Балканите. Теглиха кредити, построиха много и сега сиртаки.

  • Отговори (5) (2)
    6. добавен от: Анонимен 10 Април, 13:00

    Трябва да се правят много проверки,безкомпромисно,и да има поне едногодишен период,в който да се ползват и двете валути.Ако ще увеличаваме още чиновническия апарат,който ще живурка,по-добре без евро и вън от еврозона.Както сме поне половината бедни спрямо европейците,накрая може да стане така,че бидейки в еврозоната,да плащаме чужди задължения.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (202)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete