Неделя, 28 Април 2024, 00:14

Какво дишаме?

9 Март, 10:20
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 420 4


Общините от Софийската котловина в зимния период са изложени на негативни климатични процеси, водещи до замърсяване на въздуха. Но кои са истинските причини за насищането на въздуха с вредни емисии?

Въглеродният диоксид не винаги се разглежда като замърсител, защото той е неизменна част от състава на атмосферата, като заема 0.0383% дял от нея. Той не е токсичен и е основна съставна част от жизнения цикъл на растенията и животните.

Когато обаче концентрацията му превиши установени норми, тогава вече се възприема като замърсяващ газ. При повишена концентрация предизвиква кисел вкус в устата и жилене (дразнение) на гърлото и носа. Възможно е да затруднява дишането при животните и човека.

Концентрацията на въглероден диоксид се разглежда и в друг аспект. Той е парников газ, който неминуемо влияе на климата чрез усилване на парниковия ефект.

За същия референтен период, пътният транспорт, който често се посочва като главна причина за замърсяването на атмосферата с азотни оксиди фини прахови частици (ФПЧ), също отделя CO2 средно на година около 8 млн. тона или четири пъти по-малко. Емисиите от производствените процеси възлизат на почти 4,3 млн. тона или над 7,4 пъти по-малко спрямо производството на топло- и електроенергия.

Въглеродните емисии от битовото горене възлизат на по-малко от 0,9 млн. тона, което ще рече, че отоплението на домовете има значително по-малка роля в емитирането на СО2. От друга страна обаче отоплението на домовете изцяло чрез електроенергия също допринася за повишаване на концентрацията на въглеродни емисии, тъй като над 40% от електроенергията в България се произвежда от ТЕЦ на въглища.


Източник: https://www.meteobalkans.com/

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Март, 12:39

    Ебимаму

  • Отговори (1) (1)
    2. добавен от: Анонимен 9 Март, 21:51

    Дишайте с пълни гърди чистия евро въздух.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Март, 22:51

    Четири пъти по-малко от какво ? То не е само да преписвате статията от някъде, трябва четене с мислене. Абсурдна статия която с нищо не допринася за обществената информация относно глобалното затопляне и замърсяването на въздуха. За това са се и навъдили дебили като Номер 2, които си мислят,че Европейския съюз е виновен. Пълни лешпери. Деградираме с по-бързи темпове от майката Земя.

    • (1) (1)
      1. добавен от: Икономов 10 Март, 08:47

      3,ти или не можеш да четеш, или по принцип си прост. Статията е много ясно написана, ама такива като тебе трудно включват реотана, той докато загрее и изгори. Другия път мисли,преди да пишеш и ако няма какво по добре не се включвай.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete