Вторник, 23 Април 2024, 11:03

Какво е онлайн банкиране?

26 Септември 2022, 07:37
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 799


Онлайн банкирането е съществено за вашето бързо, лесно и практично опериране на личните или фирмените банкови сметки. Няма финансова институция в България, която да не предлага тази модерна услуга. Възможността за нареждане на преводи, плащане на контрагенти, проследяване историята на таксите и мобилните приложения правят онлайн банкирането задължително за всеки, който цени времето и ресурсите си. То е съвременен начин да знаем какво се случва с парите ни в реално време, бидейки в състояние да управляваме активите си до последната стотинка, без риск от изтичане на информация.

онлайн банкиране

Какви са предимствата на онлайн банкирането
Чрез интернет банкирането получавате повече контрол, по-лесен достъп до личната информация и по-голяма бързина на операциите. Ето някои от най-честите причини за активиране на подобен вид банкиране:

  - история на всички транзакции по сметките – всички онлайн движения, като приходи, разходи и връщане на суми, са лесно достъпни с три кликвания на мишката. Ако имате казус с неполучени суми от контрагенти, винаги можете да вземете извлечение от сметката и да докажете, че сумата не е достигнала до вас;

  - различни нива на достъп – повечето банки разполагат с йерархични роли, които управляват и имат различни достъпи до мобилното банкиране. Ако имате счетоводство, то може да бъде осигурен пасивен достъп, тоест да правите и виждате всичко, но без да имате права за извършване на плащания и транзакции. Можете да дадете права само за определени сметки, а за други не. Това гъвкаво управление ще ви даде сигурност и удобство в ежедневната операционна дейност на фирмата;

  - кандидатстване по проекти – този вид услуги рязко нараснаха след 2020 година заради усложнената ситуация в световен план. Повечето финансови институции направиха възможно подаването на сканирани или електронни документи по проекти за европейско финансиране, енергоефективност и други;

  - кандидатстване за кредит – наред с кандидатстването по конкретни оперативни проекти се извърши същото и за кредитите. Държавата, от своя страна, създаде улеснения за гражданите и фирмите, които могат да получат нужните декларации отново по електронен път. Тези две нововъведения улесниха многократно кандидатстването по оперативни или потребителски кредити;

  - инвестиции и дялови участия – ако имате афинитет към дадена компания и се интересувате от информация за фирмата, в която бихте участвали като инвеститор, то това вече става бързо и лесно с онлайн банкирането;

  - подаване на заявки – освен всички по-големи и често ползвани услуги, които посочихме по-горе, има и такива, които просто спестяват време и усилия. Подаването на заявки за нова сметка, преиздаване на карта, блокирането на карта, смяна на пин и 3D secure кодовете – все услуги, които преди бяха възможни само във физическите офиси на финансовите институции.

Това са основните по-големи предимства на съвременното онлайн банкиране, което всяка реномирана финансова институция ги предлага. Модерният гражданин може да се възползва от тях, като единственото, с което трябва да се съобразите, са мерките за сигурност, които разглеждаме по-напред в статията.

Как става регистрацията и активирането на онлайн банкирането
Регистрацията става в клон на финансовата институция. Попълва се формуляр, който съдържа ваши данни от личната ви карта, както мейл и телефон, на който ще получавате смс и данни на други потребители, които искате да включите с различни нива на достъп. Активирането на профила става след получаване на служебна парола, която още с първото влизане трябва да се смени с друга. В зависимост от нивото на сигурност, което изберете, има различни начини за оторизиране на всяко действие в профила. За повече информация можете да се обърнете към клон на вашата финансова институция.

Какви са начините за оторизиране на онлайн банкирането
В зависимост от големината на вашето предприятие, наличните средства и размера на месечните транзакции, имате два варианта за оторизиране – електронен, чрез смс или чрез ел. подпис, посредством токен. Токенът е физическо устройство, което генерира уникален код при влизане в онлайн банкирането. Големите финансови институции ограничават размера на една транзакция до 10 000 лв. при използване на смс като начин за валидиране. Ако правите големи транзакции над тази регламентирана сума, задължително се оборудвайте с токен.

Какво още да имаме в предвид при електронното банкиране
Предимствата на такъв вид услуга – тя е мобилна, онлайн, удобна и полезна, но има и някои недостатъци, свързани предимно със сигурността. Важно е да следите сесиите, които се записват в специална секция във вашият профил. Ако видите различно IP или град, от който е влизано, е необходимо моментално да вземете мерки и да ограничите достъпа, понеже е имало онлайн пробив.

Добре е да използвате само лични интернет мрежи и да избягвате публичните, когато влизате да оперирате през телефон. Избягвайте кликането, свалянето и отварянето на файлове от неизвестни имейли, чатове и ммс-и, понеже това може да доведе до хакване на устройството, а оттам и до достъп до вашите лични и фирмени сметки.

Накрая, но не и на последно място, проучете възможността за частен, личен банкер-консултант. Това е нова услуга, която ограничава видимостта на сметките ви до един единствен банкер. При операция на фронт офис или каса служителите не виждат вашите наличности, което ви пази от целенасочена атака посредством служител на институцията.

Как финансовите институции съхраняват вашите данни при онлайн банкиране
След приемането на GDPR законодателството, вашите онлайн данни станаха силно приоритетни за банките и за другите институции. Възникна т.нар. администратор на лични данни, който управлява този процес. Използват се методи за криптиране, които гарантират неприкосновеността на вашите лични детайли.

При изтичане на информация или разбиване на базата данни, компанията е длъжна да оповести пробива до всички свои потребители, за да знаят че са компрометирани. Друго нещо, което е добре да знаете, е че имате право да бъдете забравен, тоест всички лични данни, сметки, операции и записи трябва, след ваше писмено искане, да бъдат напълно заличени и никога повече достъпни.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (177)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete