Събота, 27 Април 2024, 00:59

Какво се крие зад успеха - първи думи на европейския шампион по борба Сергей Стоев и неговия треньор Димитър Иванов

23 Юли 2022, 18:01
(5) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2766 7


Той е млад, амбициран и пределно мотивиран да се бори, буквално и преносно. Да се бори на тепиха, но и да се „бори“ с това, което животът му поднася. Неслучайно хората са казали „скромността краси човека“. Той е точно такъв – възпитан, тих, смирен и скромен. Поне извън залата по борба – неговият втори дом. На тепиха обаче става различен – жаден за успехи и готов на всичко, за да постигне целта си. Неговото име е Сергей Стоев, на 15 години. Роден и израснал в Тетевен, още от малък той помага на семейството си със земеделската работа. От 4 години Сергей тренира в клуб по борба „Балкан“. Негов треньор е Димитър Иванов (Китаеца) – европейски и световен вицешампион по борба.


Интересът на Серго към борбата се ражда когато е на 10. Неговото желание го отвежда в Ботевград, където започва да живее на общежитие и да учи и следователно прави първите си стъпки в този спорт. Треньорът му го описва като изключително добро, дисциплинирано и послушно дете. Освен това, споделя, че „при него умора няма и винаги е бил мотивиран да тренира много“. Сергей не е като останалите деца. Когато е на училище, неговият ден започва със сутрешна тренировка преди учебните часове и завършва... отново с тренировка. Тези негови усилия се увенчават с успех.

Само преди няколко дни Сергей Стоев стана европейски шампион по борба в кат. до 68 кг. класически стил на провелото се в Загреб Европейско първенство за момчета до 15 г. Родният талант постигна пет победи – над състезатели от Австрия, Испания, Унгария, Армения и Украйна, за да се качи на най-високото стъпало и в крайна сметка да донесе исторически златен медал за България. Неговият триумф е момент за историята на страната ни. Златното европейско отличие е първо в историята на България за тази възраст.


След своя успех, който е плод на много лишения и тренировки, Сергей остава здраво стъпил на земята, мечтаейки да стане голям спортист и да продължи да прославя България. А най-голямата му мечта е един ден да спечели медал от олимпийските игри. С първи думи след европейската приказка, специално за „Балканец“ говорят Сергей Стоев и неговият треньор Димитър Иванов

„Чувството да си европейски шампион е прекрасно. Хубаво е, но го приемам съвсем нормално. Когато прозвуча българският химн и имах честта да вдигна българското знаме, беше страхотно. Благодаря на треньора, близките ми хора и приятелите, които ме подкрепиха“, заяви в специално интервю за „Балканец“ Сергей.

Знаейки цената, която е платил за успеха, младият борец остава съсредоточен върху мечтите си и по-мотивиран от всякога, за да ги изпълни.

„След този успех съм още по-мотивиран. Мечтая за още медали – от световно, от европейско още няколко, но най-голямата ми мечта е да спечеля медал от олимпийски игри.“, каза той.

Като най-трудното си изпитание, Сергей определи финалната битка с украинеца Кирило Укрик.

„В началото преди срещата имаше известно напрежение. Когато излязох на тепиха обаче всичко отмина. Беше здрава битка. Украинецът игра доста грубо, бях с разбит нос и уста. Но успях да се събера и победих.“, добави талантливият състезател.

Култови са и първите думи на Серго, когато се завръща в България. За тях разказва неговият треньор Димитър Иванов:

„Тренер, нали довечера ще тренираме? Има някои неща, които трябва да отработим!“

Сега, когато вече си е обратно вкъщи, европейският шампион го чакат други ангажименти. Той се прибира в Тетевен, където ще бъде в почивка от борбата за седмица, но отново ще трябва да помага в косенето, плевенето и отглеждането на селскостопански животни. След това младият състезател отново се завръща в залата, където му предстои усилена подготовка за предстоящата Балканиада през месец октомври. До момента във визитката си Сергей Стоев има няколко златни медала от Държавни първенства, както и бронз от Балканския шампионат през миналата година.

„Сергей има добра перспектива и ако продължи така, го чака светло бъдеще, защото с тази нагласа, мотивация и качества, които има, ще взема още медали от големи първенства“, каза в заключение неговият треньор.

Очаквайте и продължение на историята – интервю със специалиста Димитър Иванов, който засяга много интересни теми, свързани с борбата и спорта като цяло.

Снимки: Тихомир Николов



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: СК борба ”Балкан" , борба , Димитър Иванов , Сергей Стоев

Коментари (7)

  • Отговори (15) (1)
    1. добавен от: Анонимен 23 Юли, 19:24

    Златно дете. Успех момче ще успееш, следвай мечтите си!!!

  • Отговори (12) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Юли, 19:30

    Машинаа

  • Отговори (10) (0)
    3. добавен от: Малинка Маринова 23 Юли, 20:01

    Браво Серго! Гордеем се с теб! Хиляди поздрави от мен и чичо Марин и пожелания за още по големи успехи!

  • Отговори (10) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Юли, 21:08

    Поздравления! Бъди здрав и само напред и нагоре!

  • Отговори (9) (0)
    5. добавен от: Марин Христов 23 Юли, 21:36

    Браво❤️

  • Отговори (7) (1)
    6. добавен от: Марин Христов 23 Юли, 21:36

    Машина

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Юли, 08:21

    Поздравления!Гордеем се с теб!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete