Вторник, 7 Май 2024, 15:07

Кап. Анелия Божинова от Ботевград с успешна хуманитарна мисия в Афганистан

23 Септември 2014, 11:07
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5901 0


На 13 август и 16 септември 2014 година, изпълнявайки функционалните си задължения в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан, (Кандахар) капитан Анелия Божинова и старши сержант Веселин Абаджиев проведоха успешно две CIMIC операции за времето на техния 3-месечен престой.
 
40-годишната Анелия Божинова е родена в Ботевград, но живее и работи в София. Родителите й работят в сферата на сигурността и отбраната. Баща й Петко Антонов е ръководител в охранителна фирма „Арми Форс” Ботевград, а майка й Павлинка Антонова работи в системата на Министерството на отбраната.
 
Кап. Божинова е в състава на 27-ми контингент с командир полковник Никола Митев  от Съвместното командване на силите, и е в екипа от военни съветници с командир подполковник Георги Манев от СKС и е съветник по „Гражданско и военно сътрудничество”. Коалиционният екип от съветници  - капитан Божинова и ст. серж.Абаджиев, със съдействието на  представители на сектор „Информационно осигуряване”  в Регионално командване – Юг осъществиха контакт  и проведоха среща със съветниците по CIMIC на 205. Те осъществиха дарение на 7 контейнери с дрехи и принадлежности на местното афганистанско население. На 13 август 2014 година хуманитарната помощ беше предоставена в 205 Корпус на АНА.
 

След провеждане на срещи между българските CIMIC съветници  и офицери от „Информационен” сектор на Регионално командване – Юг на 16 септември 2014 година бяха предоставени 4 L-палети с дарения, включващи одеала, училищни принадлежности (тетрадки, цветни моливи, химикалки и др.), футболни топки и гумени ботуши от Международното съвместно командване, с цел да окажат съдействие за провеждане на CIMIC подкрепа за 205 Корпус на Афганистанската национална армия. По предложение на българските съветници по CIMIC училищните принадлежности ще бъдат предоставени на учениците по случай започване на новата учебна година.
 
 
Българските съветници координираха с офицера по CIMIC на 205 Корпус – бригаден генерал Хан Ага Амин дейността по приемането на помощите от АНА и последващото им предоставяне на местното население. Транспортирането на даренията от летище - Кандахар до база „Хиро” се извърши със съдействието на австралийския тим от 205 Коалиционен екип от съветници, който предостави и група за защита на силите по време на придвижването .
 
Това бяха едни успешни многонационални и добре организирани CIMIC операции. Помощите бяха високо оценени от бригаден генерал Хан Ага Амин. Тези дарителски и хуманитарни операции и мероприятия подобни на тях, но със строго военно наблюдение  са надежда за повишаване на способностите на CIMIC дейностите в 205 Корпус  на AНА.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete