Понеделник, 24 Юни 2024, 12:14

КАТ към студентите: Не прекалявайте с чашката!

8 Декември 2011, 09:44
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1549 0


Засилено полицейско присъствие е предвидено в районите на заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, където студенти ще празнуват днешния си празник 8 декември, съобщиха от МВР.

"Пътна полиция" също създава необходимата организация за контрол по безопасността на движението.

До 11 декември катаджии зорко ще следят на пътя за превишена скорост, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи.

От КАТ сътвориха и съвети за предотвратяване на инциденти по време на студентския празник.

* Силните празнични емоции са лош съветник и водят до "приспиване" на предпазливостта. Еуфорията в автомобила води до безкритичност и опасна агресивност.

* Ако празнувате в града, в който живеете и учите, по-добре не шофирайте. Така ще избегнете притеснения и евентуални рискове.

* Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние /друг град, курорт, хижа/, преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен, тъй като са възможни зимни изненади - снеговалеж, поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен - със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Носете в багажника и вериги за сняг.

* Ако спътниците ви започнат да се черпят още по време на пътуването, не се изкушавайте дори и да „близнете” алкохол. Не изчислявайте какво би отчел дрегерът, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа.

* Шумните разговори и високите децибели на музиката в купето отклоняват вниманието на шофьора. Помолете приятелите си да се съобразяват с това.

* По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Не поверявайте волана на неопитен шофьор, с малък стаж и не е управлявал колата, с която ще пътувате.

* След празничната нощ не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от последното питие. Не омаловажавайте въздействието на т.нар. “махмурлук”, защото тъкмо в такова състояние може да стане фатална грешка.

* Ако няма кой да шофира, защото всички са пили, не потегляйте на път.

* Ако сте уморени, недоспали и с понижен тонус, макар и трезви, по-добре отложете шофирането, за да се освежите напълно. Ако все пак решите да потеглите, карайте с по-ниска скорост, на по-голяма дистанция и не изпреварвайте рисково. Спрете за почивка край пътя. Дори само няколко минути сън ще ви се отразят ободряващо.

Бъдете търпеливи и толерантни на пътя, настояват от КАТ.Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (6)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (6)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (25)
70% Complete
Не (71)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (7)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (22)
70% Complete
Всички са маскари. (37)
70% Complete