Петък, 3 Май 2024, 09:11

Кирил Добрев и Драгомир Стойнев настояха за спиране на електроцентралата в Етрополе

5 Септември 2012, 20:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3050 7


Електроцентралата в град Етрополе да бъде спряна и незабавно да се извърши Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), настояха народните представители от София област Кирил Добрев и Драгомир Стойнев.
В първия работен ден на Народното събрание те внесоха писмени въпроси до министъра на околната среда и водите и до министъра на регионалното развитие и благоустройството. В питанията депутатите от „Коалиция за България” изразяват опасенията си от замърсяване на околната среда с вредни газове, образувани от работата на електроцентралата на „Грийн форест проджект” АД в южната промишлена зона на Етрополе.
„Загрижени сме за здравето на хората. Получихме много сигнали от жителите в района. Смятам, че отказът на директора на РИОКОЗ – София Стефан Борисов да назначи ОВОС на инвестиционното намерение не е обосновано и е неправомерно решение. Първо, въпросната китайска технология е твърде нова и опитът в експлоатацията й е ограничен. Второ, оценката за околната среда е задължителна, още повече че Етрополе е район, в който нормите за качество на околната среда са нарушени”, коментира Кирил Добрев.
Той очаква министърът на околната среда и водите да издаде заповед за спиране на производствената дейност на електроцентралата.
Народните представители са категорични, че законът изисква и провеждане на 72-часови проби, както и проверка за изправността на пречиствателните уреди по време на пробите и след тях. Добрев и Стойнев поискаха от регионалния министър Лиляна Павлова да даде информация дали въобще са извършени такива.
И в двете питания депутатите припомнят, че в средата на август на извънредна сесия на Общинския съвет в Етрополе и кметът на общината, и директорът на фирмата-изпълнител на проекта признават за неорганизираното изпускане на емисии вредни вещества във въздуха.
Според Правилника за организацията и дейността на 41-то НС, отговори на двете питания, депутатите трябва да получат в срок от 7 дни или не по късно от 17 септември 2012 г.

Припомняме ви, че от началото на август жителите на Етрополе са подложени на обгазяване със задушлива и остра миризма. Обгазяването на Етрополе съвпада с пускането в експлоатация на електроцентралата на „Грийн форест проджект” АД, която работи с биомаса. Според кметът Богомил Георгиев и представител на фирмата - изпълнител на проекта за електроцентрала, централата за биомаса работи законно и има издаден в средата на юли Акт 16 за въвеждане в експлоатация.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Кирил Добрев , Драгомир Стойнев

Подобни новини

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: НЕЗАРАЗЕН СЪС СПИН СОЦИАЛИСТ 5 Септември, 22:40

    БЕЕ КА ПЕ, БЕ КА ПЕ............ :D :D :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Септември, 23:55

    Тоя не е от серопозитивната група на Вагинин,Кутев и Станишев.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Манаселския брус 6 Септември, 00:43

    Ами! Как да не е?

    Кирчо Контрабандата е най-спинозния партиец. От бащицата му се е предало вирусчето!

    Онова пък дребничкото, недоклатеното, завършило нам'какво-си-ми-ти в Сорбоната, нали беше любовниче на Сер-гея?
    Самият лидер ще да го е оплодил с вируса :lol:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Фен 6 Септември, 07:52

    Баща му беше Пич. Той е негово бледо подобие. Поне е смел и скача без страх на Мутрите. Нали е един от тях. Мен ме кефи.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Септември, 07:56

    Киро е най-добрият. Той ще оправи нещата.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 6 Септември, 10:14

    Нещата вървят на добре!"Контрабандата" срещу "Фаса".......Лика ,прилика.....Има напредък....Да дойде горския /Гл.прокурор/ и да реши нещата..........

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Септември, 15:49

    абе може всичко да е, ама важното е, че проблемът вече е отнесен до най-високо ниво. браво! стискаме палци да се помогне на етрополци!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete