ирил Кирилов e новият директор на фабриката за шоколадови изделия на "Монделийз Интернешънъл" (Mondelēz Intenational) в Своге. Той поема поста от Анна Маринкова, която от началото на септември е директор "Бизнес развитие", базирана в Цюрих.
Кирил Кирилов е завършил във Вупертал, Германия, и започва професионалния си път в германското дружество на международна австрийска компания за производство на опаковки за хранителната индустрия, където достига до позицията мениджър на завод. След завръщането си в България заема ръководни длъжности в две автомобилни компании като директор производство и мениджър на завод.
Фабриката за шоколадови изделия в Своге е основана през 1924 г. и е първата за производство на шоколад в България. Днес заетите там са над 400, на над 10 технологични линии се произвеждат 171 продукта. Заводът произвежда 80% от необходимата за работата й шоколадова маса, което гарантира затворен кръг на работните процеси. В последните 10 години в нея са направени инвестиции за над 150 млн. лева.
Фабриката в Своге е пилотна за Mondelēz, защото е център за разработка на множество продукти и тестване на процеси, преди да се установят и разраснат глобално в системата на корпорацията в Европа и по света. Тук се намира най-бързата в света пакетажна линия за шоколадови бонбони, която е с размери на футболно игрище и може да произвежда до 6600 бонбона в минута.
Оттук тръгват българските марки - шоколадите "Своге", "Млечен", бонбоните "Сезони" и Suchard, вафлите "Морени". В Своге се произвеждат продукти за голямото портфолио на Milka, както и редица локални брандове за чуждестранни пазари, сред които Poiana за Румъния, Alpen Gold за Полша, Cadbury за Великобритания, Lacta и Pavlidis за Гърция, Karuna за Литва, Figaro за Словакия. За българския пазар е предназначена около 30% от продукцията. Останалата част се изнася на повече от 25 пазара по света на всички континенти.
Българската фабрика има специфични производства без еквивалент в друга производствена локация на Mondelēz. Например възможности за производство на по-комплексни за изпълнение продукти с крем, добавки, фъстъци, пълнежи. Единствено в Своге Mondelēz International произвежда шоколада Milka Peanut карамел, който се продава в 27 държави в Европа, Австралия, Южна Америка и Азия.
През 2023 г. в Своге са произведени 34 хил. тона различни шоколадови изделия. Това е около 15% ръст в сравнение с предходната година. Предстои фабриката да бъде разширена с нова високотехнологична линия за формоване на шоколадови таблети. Планираната инвестиция е 40 млн. долара и трябва да бъде факт до две години.
През 2023 "Монделийз Интернешънъл" отчита нетни приходи от приблизително 36 милиарда долара. В портфолиото на корпорацията са бисквитите Oreo, Ritz, LU, Clif Bar и Tate's Bake Shop; шоколадите Cadbury Dairy Milk, Milka и Toblerone, продуктите 7DAYS. Произведената продукция се реализира на близо 25 пазара и 5 континента.
Източник: capital.bg
Играч е.
Говедарите от Mondelez превърнаха продуктите на всички стари европейски известни марки шоколад в лайна, смесени с палмово масло.
От добра фирма, се превърна в такава, която постоянно търсят работници! А това не говори добре за нея!