Вторник, 7 Май 2024, 10:15

Клуб "People to People" посрещна румънска младежка делегация

12 Април 2014, 16:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2487 0


Младежки клуб „People to People” посрещна свои връстници от Румъния по повод Световния ден на младежкото доброволчество. Румънската делегация от четирима младежи бе посрещната в 13.30ч. в ОУ”Любен Каравелов” с.Трудовец по стара българска традиция с хляб и сол. На събитието присъстваха Николета Йошовска – Гл.експерт „Образование” в Община Ботевгрд , президентът на общестен клуб „People to People” Мая Арнаудова, директорката на учебното заведение г-жа Бенчева,  ученици и учители. В продължение на три дни младежите ще обменят опит. В първия ден ще разработват съвместно идеи за проекти чрез дадактически игри, работа в групи, мозъчна атака и коучинг; на 13 април ще проведат „флаш моб” в Пенсионерски клуб и вечер на дружбата в центъра на Трудовец. В последния ден са предвидени посещение на забележителности в района и еко центъра, и разработване на проект за младежки обмен – отново в пенсионерския клуб.
В началото на събитието от името на кмета на община Ботевград, Николета Йошовска приветства гостите с добре дошли . „ За мен е удоволствие да посрешнем толкова активно осъзнати хора, които искат чрез своите действия и действията на своите връстницида променят средата, в която живеят.” Заяви Йошовска и поздрави младежите за активната гражданска позиция, за енергичността, която предават на своите връстници.  Накрая тя подчерта„Убедена съм, че днешната инициатива ще роди много добри младежки практики, за да бъде чут вашият глас в Европа. Продължавайте да подкрепяте общността, в която живеете  със своята доброволческа дейност и така бъдещето ще ви възнагради за усилията ви и добрата ви воля, които полагаре днес като младежи”.
Директорката Бенчева изрази надежда за добро сътрудничество и ползотворна работа в рамките на тридневната работна среща. По-късно учениците от клуб „People to People” прожектираха презентация за дейностите, мисията и задачите, по които работят от няколко години.
Обществен клуб ”People to People” Ботевград е учреден 2011 г. и  е част от Международната структура  ”People to People” . Неговото лого гласи „Мир чрез разбирателство”. Мисията на клуба е издигане на гражданското самосъзнание, както на младежите, така и на жителите от другите възрастови групи на с.Трудовец, както и участие в национални и международни проекти. Клубът реализира целите си чрез семинари, състезания, конференции, организиране на кампании за набиране на средства за социално салби младежи. Първоначално клубът започва дейността си с обучителна програма  и подготовка за участие в европейски форум в Берлин „Взаимодействие на различията”. Сред многообразието от инициативи в полза на жителите на Трудовец са: доброволчески мероприятия в Домове за деца лишени от родитеска грижа в района – игри, тържества, консерти, засаждане на дръвчета, участие в национални състезания по дебати, сформиране на танцов състав към младежки клуб ”People to People”, съвместен проект с Народно читалище „Н.Ракитин”- програма „Европа на гражданите”, побратимяване с град Щитаре-Чехословакия и много други.
Клуб „People to People”получи две златни и едно сребърно отличия за успешна дейност в социалната сфера и участие в Международния ден на младежкото доброволчество през 2011, 2012 и 2013 г. Дейността на клуба редовно се отразява в международния бюлетин на организацията. Клубът е установил трайни връзки с Кметство Трудовец, Народно читалище „Н.Ракитин” и Дневния център в с.Трудовец.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete