Събота, 27 Април 2024, 23:59

Кметът Гавалюгов за мача Балкан- Левски Лукойл: Истината не се казва и проблемите вероятно ще продължат

8 Януари 2019, 15:37
(3) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2356 19


Във връзка с повтарящите се инциденти по време на баскетболните мачове на Балкан и Левски Лукойл, ръководството на БК Балкан проведе извънредна пресконференция днес. На срещата присъстваха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, президентът на Балкан Михаил Михайлов, старши-треньорът Небойша Видич и председателят на фен клуб "Балкан" Видин Велчев, фенове и др.

Възмутен, кметът Гавалюгов коментира случилото се по време на срещата между Балкан и Левски Лукойл от 13 кръг на НБЛ. А ето какво всъщност се е случили, според градоначалника:

„Необезпокоявана част от агитката на Левски Лукойл, която беше доведена в залата да подкрепя отбора, достигна до частта от трибуните, където се намираха привържениците на Балкан Ботевград. Тогава започнаха заплахи за саморазправа и обиди, което пък беше предшествано от хвърляне на бутилки с различни течности, включително и с урина. Мисля, че това е неоспорим факт, защото няколко такива прелетяха. Едно от шишетата удари оператор на БНТ, който отказа да продължи да си изпълнява служебните задължения и това е напълно разбираемо. Включително едно такова шише закачи моя син, който също беше на мача. Подобно шише е минало на сантиметри от главата на бебе на 5 месеца, което е син на Брендън Браун. Жена му излезе веднага от залата” , коментира Гавалюгов.

Според кметът на община Ботевград истината не се казва и проблемите най-вероятно ще продължават.
Градоначалникът обясни, че проблемът не идва от всички фенове на Левски Лукойл, а от 15,20 човека, които всъщност са платени фенове и това не е тайна за никого.

„Лично на мен са ми разказвали хора, на които им е било платено да присъстват на мачове. Знаете, че те идват организирано в Ботевград с автобуси, за което им се плаща, т.е. това са платени фенове. Само Левски Лукойл имат платени фенове. Каква е задачата на тези платени фенове, аз не знам. Няма нищо лошо те да са платени, но стига те да подкрепят отбора, за което им се плаща. Проблемът е, когато те се оставят в една зала, абсолютно без контрол. Това са хора, една част от тях, които имат много ниска култура, чувство за безнаказаност, поведение, което е меко казано недопустимо и опасно за околните. И хората, които ги довеждат в залите, трябва да осъзнаят, че създават една потенциална опасност. Чист късмет до момента е, че няма инцидент със сериозно пострадали хора. Хората, които им плащат и ги организират, са от ръководството на Левски Лукойл. Има една поговорка, която добре знаем: „Който плаща, той поръчва музиката” и аз ще задам въпроса към тези, които плащат. Всеизвестно е, че спонсор и основен източник на финансовите средства, които обезпечават съществуването на баскетболен клуб Левски е компанията Лукойл България. Тази компания си има свой представител в България, който се казва Валентин Златев. И аз задавам въпроса към г-н Валентин Златев: Той ли поръчва тази музика или просто оркестърът свири фалшиво? Трябва нещо да се промени, трябва той лично да поеме отговорността за това, което се случва покрай клуба, на който той е основен спонсор”, каза кметът.

Подобни грозни сцени не се случват за първи път, припомни кметът Иван Гавалюгов. „Миналата година на плейофите, когато стана този неприятен инцидент в зала „Универсиада” чух изказвания на г-н Златев, че той ще се запознае с проблема и че гарантира, че такива действия от привърженици на отбора, който компанията му финансира, няма да бъдат допуснати. Само че се оказа, че никакви мерки не са взети и това се превръща в един неприятен рецидив. Лично г-н Златев присъстваше в зала „Универсиада” и беше пряк свидетел на случващото се по време на съботния мач. Г-н Тодор Стойков също беше в залата и считам, че носи пряка отговорност. Аз не видях никаква реакция от двамата, макар че лично аз се обърнах към г-н Стойков с призив да вземе някакви мерки и отношение”, добавя кметът.

Градоначалникът припомни, че атмосферата между публиките на Балкан, Стара Загора, Самоков, Плевен, Ямбол, Варна е прекрасна и дори няма нужда от охрана. Проблем има само с част от публиката на новосформирания отбор Левски Лукойл. „Казвам част, защото съм далеч от мисълта да слагам под един знаменател всички привърженици, симпатизиращи на Левски Лукойл”, каза Гавалюгов.

„Чувам някакви абсурдни идеи, че трябвало едва ли не да се забранят агитките на гостуващите отбори, но поради каква причина? Аз в началото ви казах, че няма никакви проблеми между агитките на който и да е друг отбор, с изключение на тази част от привържениците на Левски Лукойл, които са докарани в залата с определена цел.

Ние искаме да вкараме хората в залите, а се прокрадва идея и то вече няколко пъти дали не е по-добре като в Гърция, да забраним гостуващи агитки само, защото не можем да се справим с 20 или 30 престъпници. Има достатъчно ресурс при желание клубът-домакин да се справи, има достатъчно ресурс и от страна на Министерството на вътрешните работи, които също трябва да обърнат сериозно внимание и според мен вече трябва да има тясно взаимодействие между федерация, клуб и МВР, и когато се организират спортни събития да има абсолютна гаранция, че няма възможност да се стига до такива конфликтни ситуации.

Не знам кой създаде тази ситуация, че агресивната част от агитката на Левски на практика нямаше абсолютно никаква охрана и абсолютно безпрепядствано можеше да достигне до частта от сектора с публика от Ботевград. Аз успях да разговарям със стюардите, които охраняваха публиката на Ботевград, които ми обясниха, че така им е наредено и те не могат да се намесят по никакъв друг начин, освен да възпират публиката на Ботевград да пресича една лента, която определяше частта от сектора, която трябва да заеме. Видяхте, че никой не охраняваше публиката на Левски и по точно двайсетина момчета, гологлави, с качулки, с татуировки, които през останалата част от мача стояха точно над главите на публиката на Балкан и хората не се чувстваха комфортно. Федерацията трябва да се намеси по начин, по който да гарантира, че ако дава правата на НБЛ да администрира едно такова самостоятелно първенство, клубовете ясно осъзнават техните отговорности и ангажименти по обезопасяване и обезпечаване сигурността на всички зрители, защото спортът се прави не само за състезателите, а най-вече за зрителите, така е в цял свят”.
Градоначалникът смята, че президентът на федерацията трябва да излезе с конкретни мерки и ангажименти, а не да се крие зад колективни органи на управление.

„Министър Кралев също трябва да вземе отношение за това, което се случва на трибуните на баскетболните мачове и специално с участието на Левски Лукойл", смята Гавалюгов.

"Считам също, че министърът на вътрешните работи, с правомощията, които законът му дава, не трябва да разрешава провеждане на спортно мероприятие и в конкретния случай на баскетболна среща, ако не е гарантирана сигурността на хората, които ще присъстват на даденото баскетболно събитие. Когато се вижда, че една организация системно не се справя с проблема, тя трябва да бъде санкционирана по много по- жесток начин отколкото някакви 5 000 или 10 000лв, защото животът и здравето на хората струва много повече, а моралните щети и травми, които се нанасят най-вече на младите присъстващи в залата, децата, са трудно поправими”, каза кметът.

Относно утрешния мач в зала „Арена Ботевград” между Балкан и Левски Лукойл кметът бе категоричен, че няма да бъдат допускани подобни проблемни индивиди: Не казвам публика на Левски Лукойл, а „подобни индивиди”. Такива, които са в нетрезво състояние, с агресивно поведение, хора, които не са си закупили билет. Вече съм разпоредил – билети се продават на касата. Идваш, купуваш си билет, влизаш в залата. Проверява се твоето физическо състояние, от гледна точка дали си употребил алкохол и дали си агресивно настроен. Дали носиш в себе си предмети, с които може да застрашиш живота на другите зрители в залата и чак тогава ще бъдеш допуснат. Това не означава, че няма бъдат допускани хора на Левски Лукойл. Събитията, които се случиха в зала „Универсиада”, в зала „Арена Ботевград”, няма да се случат тук.


Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (19)

  • Отговори (15) (0)
    1. добавен от: Фен 8 Януари, 18:48

    Основния подстрекателство и манипулатори е онзи смешник и циркаджия ,ревльото Тити Папазов

    • (11) (0)
      1. добавен от: Анонимен 8 Януари, 19:56

      Ревльото плешив

  • Отговори (17) (4)
    2. добавен от: Анонимен 8 Януари, 19:18

    Браво ,Кмете!!! Гордеем се с теб!

  • Отговори (11) (2)
    3. добавен от: Анонимен 8 Януари, 19:51

    Майната им на Левски боклуци уууууууу!

  • Отговори (16) (3)
    4. добавен от: Анонимен 8 Януари, 21:30

    Прав е кмета!Когато в Ботевград се играеше баскетбол,бащата на собственика на Левски,пасеше свинете на Никовците и играеш на свинкя,сега му викат голф.

  • Отговори (14) (4)
    5. добавен от: Левски, но не лукойл 8 Януари, 21:58

    Чест му прави на това младо момче и тези до него, че имат топки и застават срещу силния на деня руски олигарх. Жалка България от такива хора нужда има. Дано утре му покажат за пореден път, че не му е силата в интелигентен спорт като баскетбола, макар че вече повече от 10 години не го разбра.

  • Отговори (11) (1)
    6. добавен от: Анонимен 8 Януари, 22:08

    Браво кмете.

  • Отговори (4) (8)
    7. добавен от: Анонимен 8 Януари, 22:13

    Какво ревете само бе ?
    НЕ МОЖЕ да пеете К*Р за Левси и да са ок нещата
    :)

    • (8) (2)
      1. добавен от: Анонимен 8 Януари, 23:18

      Ми кур бе син боклул

  • Отговори (7) (2)
    8. добавен от: Анонимен 8 Януари, 22:28

    Браво.кмете

  • Отговори (11) (1)
    9. добавен от: Анонимен 8 Януари, 23:13

    Евала, кмете! Така се прави! Тъпите говеда да реват колкото си искат, но най-накрая някой да има смелостта публично да им обясни колко жалки наркоманчета са.

  • Отговори (3) (1)
    10. добавен от: Я - зе 9 Януари, 01:14

    Не съм идвал в залата 20 г. но следващият път да уважим говедата,повече няма да дойдат. Защо ли се сещам за някой съдий примерно А.А.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete