Сряда, 1 Май 2024, 12:14

Кметовете на Костинброд и Сливница на среща с министъра на енергетиката

18 Януари, 16:18
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 735 1


В края на ноември падналите снеговалежи създадоха сериозни затруднения за възстановяване на електрозахранването в редица населени места. Много общини бяха принудени да обявят цялостно или частично бедствено положение поради липсата на електричество. Кризата остави много селища без водоподаване.

Проблемите в работата с електроразпределителните дружества имат системен характер и бяха поставени остро пред министър-председателя акад. Николай Денков по време на Встъпителното събитие за новия мандат на местната власт.

В рамките на поетия от премиера ангажимент, на 15.01.2024 г. се проведе работна среща на представители на НСОРБ с министъра на енергетиката Румен Радев, заместник-министър Красимир Ненов, изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев и експерти в енергийното ведомство. Координацията с енергоразпределителните дружества и ефективната реакция на техните екипи при възникване на аварии е сериозен проблем не само в работата на общините, стана ясно по време на разговора.

Министър Радев вече е провел среща с техните ръководства и заяви, че вижда в общините важен партньор в преодоляването на трудностите, свързани основно с изпълняване на поетите инвестиционни ангажименти от страна на енергодружествата и субординацията за действие по време на кризи.

В срещата взеха участие кметовете на Сливница Васко Стоилков, който е и член на КС на НСОРБ, и на Костинброд Трайко Младенов.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева подчерта, че на практика в бедствени ситуации не се осъществява единно управление и координация на действията на силите на Единната спасителна система (ЕСС) по възстановяване на критичната инфраструктура (електропреносна и електроразпределителна мрежа), съгласно изискванията на чл. 20 и 29 от Закона за защита при бедствия. Множеството сигнали за проблеми във взаимоотношенията с електроразпределителните дружества сочат, че общините реално нямат възможност за ефективна комуникация и координация с районните структури на ЕРП.
Според експертите на НСОРБ, това поставя на преден план необходимостта от преодоляване на несъвършенствата в Закона за защита при бедствия.

Посоченият проблем за координацията на действията при бедствия на местно ниво важи за взаимодействието с всички оператори на критичната инфраструктура (експлоатационните дружества). Общините имат право да включат техни ангажименти в общинските Програми за намаляване на риска от бедствия (по отношение на превенцията), да предвидят техни задължения в общинския План за защита при бедствия (при реакцията), кметът със заповед може да включи техни представители в общинския Щаб за защита при бедствия. В същото време липсата на осъзнат обществен ангажимент оставя включването на частните дружества в процесите на превенция и преодоляване на щетите от бедствия само на тяхната добра воля.

НСОРБ апелира, съвместно с МЕ и другите отговорни държавни структури, да бъдат обсъдени предложения за промени в действащото законодателство, които да задължават електроразпределителните дружества безусловно да изпълняват своите ангажименти и да участват ефективно в преодоляването на бедствени ситуации.

Министър Радев увери, че предстои съвместна среща с ръководствата на електродружествата и общините по обсъжданите проблеми.

По молба на Министерството на енергетиката, НСОРБ ще изпрати до общините писмо с препоръки, които обхващат ускоряване на процедурите за издаване на разрешителни за сеч, когато се касае за прочистване на просеките за електропроводите, и съдействие при осигуряване на достъп до съоръженията при нужда от ремонт и рехабилитация.

Енергийните експерти препоръчват в рамките на редовни срещи с териториалните ръководители на ЕРП да бъдат уточнявани както изискванията на дружествата за обекти, до които приоритетно трябва да бъде осигуряван достъп и почиствани подстъпите при снеговалеж, така и общините да фиксират приоритетните за тях обекти, за които трябва да бъде осигурено непрекъснато електрозахранване.

Трайко Младенов, кмет на община Костинброд: Обсъждаме проблемите, които изпитват органите на изпълнителната власт на различни нива – централна и местна. Именно затова нямаме различия в разбирането на тяхната същност и съвместно трябва да намерим решение, защото ние заедно защитаваме интересите на гражданите.

Васко Стоилков, кмет на община Сливница: Общините и държавата трябва да създадат такава система за контрол и координация в работата на електроразпределителните компании, която да защити обществения интерес. Акцент в работата ни трябва да бъде превенцията, а тя е пряко обвързана с отговорността на ЕРП по изпълнението на инвестиционните програми и сериозни инвестиции в подготовката на аварийните екипи.

По предложение на НСОРБ, в следващата среща, която предстои да насрочи министърът на енергетиката, ще бъдат поканени и представители на КЕВР, които носят отговорност за контрола по изпълнението на инвестиционните ангажименти на ЕРП.



Източник: НСОРБ

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Януари, 22:54

    Община Ботевград и селата нямат ли проблеми с тока,а г-н Кмете?Защо не поканите министъра да дойде и тук в нашата Община на среща с кметовете от селата?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (196)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete