Вторник, 30 Април 2024, 19:44

Кметовете на Костинброд, Сливница и Челопеч са представители на общините от Софийска област в Регионалния съвет за развитие

17 Април, 21:34
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 311 0



На 17 април 2024 г. в онлайн формат се проведе избор на представители на общините от Софийска област в Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югозападния район за планиране.

Съветът има ключова роля в цялостния процес на планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС и реализиране на интегрираните териториални инвестиции. Съгласно разпоредбите на Закона за регионалното развитие, НСОРБ организира при пълна прозрачност процедурата за избор на представителите на общините в РСР. Местните власти от Софийска област имат 3-има представители в Регионалния съвет за развитие.

Броят на представителите на общините в РСР се определя в зависимост от броя на населението. За Югозападния район за планиране те са 17 от общо 22-мата членове на Съвета. Отделна квота от 6-има представители има Столична община.
Съгласно закона, представители и заместник-представители в Регионалните съвети за развитие могат да бъдат само кметове на общини и председатели на общински съвети от съответния район за планиране.

Правилата за избор на представителите на общините в Регионалните съвети за развитие са разработени на основание чл. 29, ал.13 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие, одобрени са от УС на НСОРБ и са съгласувани от Министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева запозна участниците в заседанието с функциите на РСР и различните формати на експертна подкрепа за неговата работа.

Гласуването за предложените кандидати бе направено чрез специална онлайн платформа, разработена от НСОРБ, която представя резултатите за номинираните в реално време. За членове на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район бяха избрани следните представители на общините:

Титуляри:
Трайко Младенов – кмет на Община Костинброд
Васко Стоилков – кмет на Община Сливница
Алекси Кесяков – кмет на Община Челопеч

В рамките на една седмица, община Костинброд има ключови позиции в две важни за развитието на общината съвета, а именно Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране и Асоциацията на българските градове и региони /АБГР/, където в управителния съвет е Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (193)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (126)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete